Satellic België

Vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton betalen vanaf vandaag kilometerheffing op wegen in België. Vervoerders die de grens overgaan moeten daarvoor toegerust zijn met een kastje dat registreert hoeveel kilometer er in België wordt gereden.

Met het systeem wil België zo'n 750 miljoen euro per jaar ophalen. Viapass, de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het systeem, laat weten dat de kastjes te krijgen zijn bij servicepunten bij de grens en via een website.

Nederlandse vrachtwagens

Ook veel Nederlandse vervoerders krijgen te maken met de tolheffing. Vorig jaar ging de helft van de 13 miljoen buitenlandse ritten door Nederlandse vrachtwagens over Belgische wegen.

Invoering tolheffing liep vannmorgen niet vlekkeloos

Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft berekend dat het Nederlandse vervoerders zo'n 60 miljoen per jaar zal kosten. TLN heeft kritiek op het systeem. Zo zou de registratie van de kilometers nog niet altijd goed lopen. Eerder vroeg TLN daarom om uitstel van de invoer van het systeem, maar vond geen gehoor.

1000 euro

De heffing varieert tussen de 7 en bijna 30 cent per kilometer en is afhankelijk van de uitstoot van de wagen, het gewicht en de weg waarop gereden wordt.

Met mobiele en vaste camera's en controlevoertuigen houdt de politie in de gaten of chauffeurs zich aan de regels houden. Een chauffeur die wordt betrapt op het ontduiken van de heffing krijgt een boete van 1000 euro. 

STER reclame