Een tolpoort in België
NOS Nieuws

België weigert tolheffing vrachtvervoer uit te stellen

Nederlandse vrachtvervoerders hebben bij België tevergeefs aangedrongen op uitstel van de tolheffing. Vanaf 1 april moeten alle vrachtwagens die zwaarder zijn dan 3,5 ton een kilometerheffing betalen als ze door België rijden.

Volgens de belangenclub Transport en Logistiek Nederland (TLN) kampt het tolsysteem met technische problemen en zijn er te weinig tolkastjes beschikbaar. Voor Nederlandse chauffeurs is het vrijwel onmogelijk om op tijd aan de verplichtingen te voldoen, zei TLN. Daarom werd stevig aangedrongen op uitstel. Ook transporteurs in België zelf hebben grote bezwaren.

De vervoerders kregen steun van minister Schultz van Verkeer. Zij heeft ook tegen de maatregel geprotesteerd, maar kreeg nul op het rekest. In Europees verband kan volgens haar ook niets tegen het tolsysteem worden gedaan.

750 miljoen euro

Vrachtwagenchauffeurs of transportbedrijven moeten zelf het kastje aanschaffen waarmee het aantal gereden kilometers wordt geregistreerd. Het tarief (tussen de 7,4 en 29,2 cent) hangt af van de tolweg, het aantal gereden kilometers en het soort vrachtwagen.

De heffing levert België jaarlijks zo'n 750 miljoen euro op.

De naleving van het systeem wordt gecontroleerd via 40 tolpoorten op snelwegen, met 22 mobiele camera's en met 40 controlevoertuigen. Op een overtreding staat een boete van 1000 euro per keer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl