NOS Nieuws

Bart van U. biedt excuses aan

Bart van U. heeft in de rechtszaal zijn excuses aangeboden aan de familie van oud-minister Els Borst. Hij zegt dat hij de nabestaanden geen pijn wilde doen. "Ik heb slechts een opdracht uitgevoerd."

Van U. beloofde via zijn advocaat dat hij informatie zal geven over het moordwapen, waarmee hij Els Borst heeft omgebracht. Dat wapen, een mes, is nog niet gevonden.

Ook richtte hij zich tot zijn eigen familie toen hij sprak over het doden van zijn zus. "Ik heb Loïs niet van jullie willen afnemen. Mijn excuses aan mijn ouders, zussen, partners en kinderen", zei hij geëmotioneerd. "Ik ben en blijf jullie zoon, broer, zwager en oom. Wat jullie ook van mij vinden. Ik hoop dat jullie me niet in de steek laten."

'Onbegrijpelijke eis'

De advocaat van Bart van U. vindt het onbegrijpelijk dat het Openbaar Ministerie acht jaar gevangenisstraf tegen haar cliënt heeft geëist. Volgens de advocaat moet Van U. juist geen celstraf krijgen, onder meer vanwege een reeks fouten van het OM en de politie.

De advocaat doelt daarmee onder meer op een veroordeling van drie jaar gevangenisstraf, die Van U. door een administratieve fout nooit heeft uitgezeten. Toen hij zich meldde bij de gevangenis, werd hij zelfs weggestuurd.

Het OM was ook vergeten na de veroordeling dna af te laten nemen. Was dat wel gebeurd, dan had de politie na de dood van Els Borst Van U. veel sneller gevonden. Daarmee had volgens de verdediging de dood van zijn zus Loïs voorkomen kunnen worden. Of dat ook geldt voor de dood van Borst, kon volgens de advocaat niet worden vastgesteld.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Waar het OM vindt dat Van U. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, vindt zijn advocaat dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is. Dat zou ook blijken uit het letsel van de slachtoffers.

De advocaat wil dat er eventueel een nieuw psychiatrisch onderzoek komt naar Van U.

Besluit de rechtbank om toch een celstraf op te leggen, zoals het OM eist, dan pleit de advocaat voor een korte straf. De tbs-behandeling van Van U. moet volgens haar zo snel mogelijk beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl