Bart van U. bij een eerdere behandeling van zijn zaak
NOS NieuwsAangepast

Familie Bart van U. wil passende straf voor 'morbide daden'

Een zus van Bart van U., de man die oud-minister Borst en een eigen zus om het leven bracht, heeft voor de rechtbank Rotterdam een verklaring afgelegd. Ze vroeg de rechters een passende straf op te leggen voor de "morbide daden van deze moordenaar".

De zus maakte vanmiddag gebruik van haar spreekrecht. Ze sprak namens zestien familieleden. Ze had het onder meer over de gevolgen van wat haar broer, die ze 'de moordenaar' noemde, heeft gedaan: "Zelfs onze kinderen voelen waakzaamheid voor psychisch zwakke mensen, durven soms nauwelijks boodschappen te doen."

Ook ging ze kort in op het rapport van de commissie-Hoekstra over de zaak-Borst. Volgens de familie had "deze verdrietige en niet meer terug te draaien situatie voorkomen kunnen worden". De rechter stond niet toe dat ze daarop doorging, ze mocht alleen spreken over de impact op de familie.

Vanochtend legde Van U. een verklaring af. Hij zei over de zaak-Borst dat hij "een goddelijke opdracht" had. Hij wees er bij het begin van het proces op dat Borst verantwoordelijk was voor het euthanasie-beleid in Nederland.

Naar eigen zeggen worstelde hij met zijn 'opdracht', omdat hij in strijd is met het gebod om niet te doden. Pas nadat hij bij het huis van Borst was aangekomen, besloot hij haar te doden. Van U., bruin pak, bril, trillend met zijn been, zei dat hij naar het huis van Borst was gegaan om de adressen van de oud-premiers Balkenende en Kok te vragen. Toen Borst die niet wilde geven, was het hem duidelijk: "Zij was verantwoordelijk."

Lidwien Gevers hoorde Bart van U. vertellen over moord op Els Borst

De rechters stelden Van U. een aantal vragen om te achterhalen of sprake is van voorbedachten rade. Over het mes dat hij gebruikte zei Van U dat hij altijd een mes bij zich heeft. Hij wil geen antwoord geven op de vraag waar hij het heeft gelaten. "Dan gaat iedereen zoeken. Maar als jullie het nodig vinden..."

De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor de zaak. Waarschijnlijk volgt morgen de strafeis.

Van U. staat terecht voor twee keer moord. Hij heeft bekend Borst en zijn zus om het leven te hebben gebracht. Volgens zijn advocaat is hij volledig ontoerekeningsvatbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl