NOS Nieuws

Man die Els Borst doodde vandaag voor rechter

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Vandaag begint de rechtszaak tegen Bart van U., verdachte van de moord op oud-minister Els Borst en op zijn zus. Van U. heeft beide moorden bekend. Volgens zijn advocaat moet Van U. niet terug naar de gevangenis, maar moet hij behandeld worden.

Waar draait de rechtszaak om vandaag?

Drie vragen zijn belangrijk in de zaak. Handelde Van U. met voorbedachten rade toen hij Els Borst en later zijn zus Loïs om het leven bracht? Zo ja, dan zal de strafeis zwaarder uitvallen.

In hoeverre was hij toerekeningsvatbaar tijdens het plegen van de misdrijven? Ook dat is van belang voor de strafmaat. Uit onderzoeken van het Pieter Baan Centrum blijkt dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Twee behandelaars zullen daar vandaag over worden gehoord.

Tot slot, wat heeft Van U. zelf nog te zeggen? In februari bekende hij Els Borst na een "goddelijke opdracht" te hebben gedood vanwege haar euthanasiebeleid. Van U. is daarna niet meer gehoord, dus nadere uitleg over zijn motief zal deze zitting moeten volgen.

Welke straf dreigt er voor Van U.?

Van U. zelf is bang voor een lange gevangenisstraf, zegt zijn advocaat Noëlle Pieterse. Zij acht hem volledig ontoerekeningsvatbaar. Pieterse zal daarom pleiten voor ontslag van alle rechtsvervolging, waardoor Van U. geen gevangenisstraf, maar bijvoorbeeld wel tbs opgelegd kan krijgen.

Het is onzeker of het Openbaar Ministerie er vandaag aan toe komt om een strafeis uit te spreken. Waarschijnlijk gebeurt dat morgenochtend.

Hoe is het nu met Bart van U.?

Zijn mentale staat blijft zorgelijk. Hij is schizofreen en lijdt aan waandenkbeelden. Oktober vorig jaar klom hij op het dak van de gevangenis in Scheveningen. In die periode was hij suïcidaal.

Na het incident werd hij overgeplaatst naar de extra beveiligde inrichting in Vught. Daar staat hij nog altijd onder permanent cameratoezicht en slaapt hij ’s nachts in een isoleercel.

Gaan de nabestaanden van de slachtoffers spreken?

De familie van Bart van U. zal in de rechtbank een slachtofferverklaring voorlezen. De nabestaanden van Els Borst zien af van dit spreekrecht. Voor zover bekend dienen zij ook geen schadeclaim in tegen de verdachte.

De familie van Bart van U. doet dat wel. Zijn ouders willen dat hij de begrafeniskosten voor zus Loïs betaalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl