NOS Voetbal

Laporta: familie Cruijff erg aangedaan, dat is logisch

Huisvriend Laporta over familie Cruijff

Duizenden mensen hebben in Barcelona het condoleanceregister getekend ter ere van de donderdag overleden Johan Cruijff. In Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, is een ruimte ingericht waar de mensen hun respect kunnen betuigen.

Onder hen voorzitter Josep Maria Bartomeu en oud-voorzitter Joan Laporta. "Johan heeft mijn kijk op het leven veranderd", sprak Laporta. "Hij is voor mij een voorbeeld geweest en hij heeft me geleerd om moedig te zijn."

Huisvriend

Als huisvriend verkeerde Laporta de laatste dagen veel in de buurt van de familie Cruijff. "Ze zijn natuurlijk aangedaan. Dat is logisch. Johan was een familieman. Zijn gezin betekende alles voor hem. Dat was een kant van hem die ik erg bewonderde."

Met steun van Cruijff lanceerde de advocaat Laporta in 1998 de Blauwe Olifant (Elefant Blau), een protestbeweging tegen de autoritaire voorzitter Josep Nuñez die sinds 1978 aan de touwtjes trok bij FC Barcelona. De beweging strandde, maar vijf jaar later werd Laporta alsnog verkozen tot voorzitter.

Op zijn instigatie werd adviseur Cruijff 2010 benoemd tot erevoorzitter, een titel die Cruijff na enkele maanden teruggaf toen Laporta plaats moest maken. Vrijdag bracht Laporta zijn verdriet al onder woorden in een emotionele afscheidsbrief.

De Catalaanse president Carles Puigdemont bij de herdenking van Johan Cruijff in Camp Nou.

De president van de Catalaanse deelregering, Carles Puigdemont, betuigde zijn medeleven in Camp Nou. "Als klein jongetje had ik posters van twee Nederlanders: van Neeskens en van Cruijff", aldus de voormalig journalist, die sinds januari aan het bewind is.

"Hij heeft ons veranderd. Hij doorbrak het determinisme en het fatalisme dat over ons land hing. Hij heeft Catalonië zelfvertrouwen gegeven."

Ook Florentino Pérez, voorzitter van aartsrivaal Real Madrid, maakte zijn opwachting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl