Niki Terpstra
NOS Wielrennen

Etixx laat zich weer ringeloren door 'laf koersen'

Vijftien renners kleurden de finale van de E3 Prijs rondom Harelbeke. Hoewel, vijftien? "De anderen hebben laf gekoerst", zo klinkt het achteraf uit het kamp van Etixx-QuickStep.

De Belgische miljoenenploeg van onder anderen Niki Terpstra had liefst vier man mee in de kopgroep, maar de winst ging naar Michal Kwiatkowski van Team Sky. Met wereldkampioen Peter Sagan op de tweede plaats. De Etixx-renners? Ze eindigden keurig bij elkaar op plaatsen twaalf, dertien, veertien en vijftien.

Waar ging het mis? "Niemand wilde het gat dichtrijden. Toen hebben we het maar met z’n tweeën geprobeerd", denkt Terpstra terug aan de laatste twintig kilometer, waarin de twee vogels (Kwiatkowski en Sagan) gevlogen waren en het aan Zdenek Stybar en Terpstra zelf was om de achtervolging te leiden. "We kwamen een seconde per twee kilometer dichterbij, maar ja, dat was niet genoeg."

Gezien de aanwezigheid van de duo’s van Trek en BMC had Terpstra meer samenwerking verwacht. "Of ik me heb zitten ergeren? Ja, onwijs. Ik snap niet wat hun doel was. Als je koerst en je zit in zo’n groep, dan kan je winnen. Althans, dan ga je voor de winst rijden in mijn ogen."

Zijn ploegleider Patrick Lefevere gooide er nog een schepje bovenop. "Dat ze zo laf koersen. Dit is geen goede evolutie voor de koers. Waarom het zo gaat? Dat moet je een paar teambussen verderop vragen. Wij hebben de hele dag de koers in handen genomen."

Ook Tom Boonen, een van het kwartet Etixx-renners vooraan, begreep het niet zo goed. "Je ziet dat er weer heel laks gereden wordt door andere ploegen. Stom, want ze zitten in hetzelfde schuitje als waar wij in zitten. Een beetje onnozel."

Kwiatkowski troeft Sagan af in Harelbeke

Het was niet de eerste keer dat Etixx in een overtalsituatie aan een finale begon. Schrijnend was de finale van Omloop Het Nieuwsblad van vorig jaar, waarin het drietal Boonen-Terpstra-Vandenbergh zich liet verrassen door Ian Stannard (Sky).

Of het niet tijd wordt om één kopman aan te wijzen? "Ach, je moet niet vergeten dat de Ronde nog vijftig kilometer verder is", ontweek Lefevere de vraag. "Maar ik heb gezien dat de ploeg klaar is", zocht hij naar een positieve noot.

De vijfvoudig winnaar van de E3 Prijs, Boonen, was in elk geval eerlijk over zijn eigen vorm. Hij kon niet mee toen Sagan demarreerde en Kwiatkowski volgde. "Die mannen reden te snel voor mij. Er sprongen twee mannen van ons mee (Stybar en Trentin, red.), maar die plafonneerden blijkbaar een beetje."

We hebben nog wat analysewerk voor de boeg.

Tom Boonen

"Het was vooraf afgesproken dat het Stybi’s taak zou zijn om mee te gaan", bekende Boonen, die concludeerde dat er nog wel een vergadering zal volgen voordat de ploeg start in de Ronde van Vlaanderen, zondag over een week. "We hebben nog wat analysewerk voor de boeg."

Over zijn eigen koers was Boonen eigenlijk niet ontevreden. “Ik moet nog een beetje beter worden. Maar dit was mijn beste koers van het jaar."

En Terpstra? "Ik had wel een goede dag. Ik zat op veel klimmetjes van voren. Alleen op de Karnemelkbeekstraat heb ik even geaarzeld. Ik dacht: ze maken toch geen kans, maar dat heb ik verkeerd ingeschat."

Voordat de Ronde van Vlaanderen wordt verreden heeft Etixx nog een kans om wat recht te zetten. Dat is aankomende zondag in de WorldTour-wedstrijd Gent-Wevelgem, die live te volgen is bij de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl