NOS Wielrennen

Kwiatkowski troeft Sagan af in E3 Harelbeke

Kwiatkowski troeft Sagan af in Harelbeke

De Pool Michal Kwiatkowski heeft de E3 Harelbeke op zijn naam geschreven. De renner van Team Sky verraste zijn medevluchter Peter Sagan in de sprint. De Slowaakse wereldkampioen werd nog wel tweede, net voor Ian Stannard en Fabian Cancellara.

Sagan en Kwiatkowski sprongen op 30 kilometer van de meet weg uit een sterke kopgroep, met onder anderen Lars Boom en Niki Terpstra, Cancellara, Zdenek Stybar, Sep Vanmarcke, Stannard en Matteo Trentin. De twee werkten goed samen en reden rap weg bij hun vluchtgenoten.

Bij de groep achtervolgers waren alle ogen gericht op Etixx-QuickStep, dat met vier man vertegenwoordigd was. Terpstra, Tom Boonen, Stybar en Trentin deden weliswaar hun best, maar slaagden er niet meer in het duo te achterhalen.

Sagan en Kwiatkowski samen op kop

Pech doet Cancellara de das om

De Zwitser Cancellara, die vooraf als een van de favorieten werd beschouwd, reed zijn versnellingsapparaat stuk op 66 kilometer van de meet. Het duurde minuten voor hij weer op gang kwam, maar toch slaagde hij erin voorin te geraken.

Indrukwekkend was zijn inhaalrace zeker maar de Trek-renner bleek daarna niet meer in staat een gooi naar de zege te doen, al werd hij nog wel knap vierde. Hij kon nog wel zien hoe Sagan zich op 300 meter voor de streep liet verrassen door een jump van Kwiatkowski, die een jaar voor Sagan de wereldtitel voor zich had opgeëist.

Voor de Slowaak was het al de zesde keer dit jaar dat hij met de tweede plaats genoegen moest nemen. In 2013 werd Sagan tweede in de E3, achter Cancellara. In 2014 won hij de semiklassieker.

Verliezer van de dag

Etixx was de verliezer van de dag. Al de inspanningen in de finale ten spijt, met name van Terpstra, een ereplaats leverde het niet op. Sterker nog, geen van de Etixx-coureurs eindigde in de toptien. Boom van Astana was de beste Nederlander. Hij werd zesde.

De overwinning van Kwiatkowski is de tweede Sky-zege van de dag. In de Ronde van Catalonië soleerde Wout Poels naar de zege in de vijfde etappe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl