Wie waren de omgekomen Nederlanders in Brussel?

Alexander en Sascha Pinczowski NOS

Alexander en Sascha Pinczowski stonden op het punt om naar New York te vliegen toen de explosieven afgingen in de vertrekhal van Zaventem. Ook Elita Weah was onderweg naar Amerika. Sinds de aanslagen waren de drie Nederlanders vermist. Vandaag meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat ze zijn omgekomen.

Even voor 08.00 uur hadden Alexander en Sascha Pinczowski nog met het thuisfront gebeld om te melden dat ze goed waren aangekomen op het vliegveld. Tijdens dat telefoontje hoorde de familie een ontploffing en glasgerinkel. Vervolgens werd de verbinding verbroken. Sindsdien waren de familieleden op zoek naar informatie, onder meer via Facebook. 

De vader van de twintigers Alexander en Sascha is een geboren en getogen Maastrichtenaar, zelf woonden de twee in New York. Sascha studeerde in Manhattan, waar ze onlangs haar stage afrondde bij het bedrijf Shiraz Events. Alexander had een vriendin in de VS.

Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht is geschokt door het nieuws, vertelt ze bij 1Limburg. "Het is verschrikkelijk. Wat je vreest, komt uit. Ik ben sprakeloos en ik denk alsmaar aan de ouders en de familie."

Elita Weah Facebook

De derde Nederlander die is omgekomen op Zaventem is de 41-jarige Elita Weah uit Deventer. Ze was onderweg naar Boston om de begrafenis van haar stiefvader bij te wonen.

Elita Weah kwam oorspronkelijk uit Liberia en laat een 13-jarige dochter achter. Volgens een vriendin deed ze vrijwilligerswerk in Deventer.

Ook Weah had kort voor de explosies nog contact met haar familie, meldt RTV Oost. Ze was op het vliegveld aan het inchecken. Na de aanslagen gingen vrienden en familie op zoek naar informatie. Twee broers vertrokken naar Brussel op zoek naar een teken van leven, maar kwamen woensdag onverrichter zake weer terug. 

Inmiddels zijn alle nabestaanden geïnformeerd, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

In een reactie heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken zijn medeleven betuigd. "Mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden. Ik wens hen veel sterkte met dit verschrikkelijke verlies. Het is afschuwelijk dat deze mensen door de willekeur van terreur zijn gedood", laat Koenders weten.

STER Reclame