'Nederland voor uitzetting Bakraoui geïnformeerd'
Nog voor Ibrahim el-Bakraoui in Turkije op het vliegtuig werd gezet zijn Nederland en België geïnformeerd over zijn uitzetting. Dat zegt een bron binnen de Turkse overheid tegen de NOS. Eerder vandaag zei het Belgische Federaal Parket (Openbaar Ministerie) dat België pas een week na de uitzetting is geïnformeerd.
Vanwege de gevoeligheid van de kwestie, wil niemand binnen de Turkse regering meer details geven over de uitzetting van Bakraoui, een van de daders van de aanslag op vliegveld Zaventem afgelopen dinsdag.
De bron zegt dat de berichten aan Nederland en België zijn nagekeken: "Beide ambassades zijn geïnformeerd voordat de man in het vliegtuig stapte."
Bijzondere situatie
Volgens de bron worden Europese ambassades normaal gesproken niet op de hoogte gebracht van een uitzetting. "In dit geval is dat wel gebeurd, omdat het een bijzondere situatie was." De bron voegt eraan toe dat alle potentiële jihadisten worden gezien als een bijzondere situatie, en dus gemeld worden.
Turkije pakte Bakraoui op in de stad Gaziantep, vlakbij de Syrische grens. Vermoed werd dat hij onderweg was naar Syrië om zich bij IS te voegen. President Erdogan zei gisteren dat België is ingelicht over die arrestatie, maar geen aanleiding zag om hem te vervolgen. Daarop is Bakraoui door Turkije uitgezet.
Strijders
Er is in de afgelopen jaren internationaal een lijst opgesteld van mensen die Turkije niet in mogen, uit angst dat ze doorreizen naar Syrië. Inmiddels staan volgens Turkije bijna 36-duizend mensen op die lijst. Een jaar geleden waren dat er nog 11-duizend.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zei begin deze maand nog dat Turkije in de afgelopen jaren meer dan 60 potentiële strijders heeft teruggestuurd naar België. Sinds 2011 heeft Turkije in totaal 2896 buitenlandse strijders uitgezet. Hoeveel daarvan Europeaan zijn, kan het Turkse ministerie niet zeggen.