ANP
NOS NieuwsAangepast

Komende jaren sluiten opnieuw gevangenissen

Komende jaren zullen er opnieuw gevangenissen worden gesloten. Een derde van de cellen staat leeg en dat kost volgens het ministerie te veel geld, schrijft minister Van der Steur aan de Tweede Kamer.

Het is volgens het ministerie onvermijdelijk dat dit consequenties heeft voor het personeel. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) werkt aan een plan, dat in de zomer klaar moet zijn.

Het ministerie gaat er op basis van CBS-cijfers van uit dat het aantal misdrijven jaarlijks met 0,9 procent daalt. Dat betekent dat er bij ongewijzigd beleid over vijf jaar 3000 plaatsen in gevangenissen en 300 plaatsen in jeugdinrichtingen over zijn.

Kortere straffen

Volgens Van der Steur leggen rechters lagere straffen op. "Kortere straffen doen zich voor bij alle soorten delicten", schrijft hij. Daardoor zitten gevangenen korter in de cel. Ook worden er steeds vaker lichtere delicten behandeld dan zwaardere zaken.

Staatssecretaris Dijkhoff zegt dat ook de vergrijzing een rol speelt. "De samenstelling van de bevolking heeft veel invloed op het type criminaliteit. We gaan naar een samenleving met minder jongeren en meer ouderen, daardoor nemen bepaalde typen criminaliteit af."

Vorig jaar maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie bekend dat er voorlopig niet meer bezuinigd zou worden op het gevangeniswezen. Het personeel is vanochtend ingelicht over het plan.

Dijkhoff: vergrijzing zorgt voor afname criminaliteit

Onacceptabel

Vakbond FNV is teleurgesteld over de sluiting van de gevangenissen. "Vorig jaar zei toenmalig staatssecretaris Teeven dat er voorlopig geen nieuwe bezuinigingen meer nodig zouden zijn. Nog meer snijden zou de bedrijfsvoering in het hart raken, zei hij. Daar had hij gelijk in. Wij vinden de gevolgen hiervan onacceptabel voor het personeel."

De vakbond legt zich er niet bij neer. "We gaan in overleg met onze leden en we zullen ook de Kamer benaderen. Ook gaan we praten met de top van het ministerie en de DJI. Ik heb begrepen dat het gaat om een plan dat er van de zomer moet komen. Daar moet nog over gesproken worden en wij zullen zeker ons zegje doen."

FNV: wij zullen de actie niet schuwen

Ook vakbond CNV maakt zich zorgen over de gevolgen voor het gevangenispersoneel. "Dit is opnieuw een klap", zegt bestuurder Jorick de Bruin van CNV Overheid. "De huidige reorganisatie is nog niet afgerond en heeft al veel banen gekost. Nu gaan er weer banen verloren. Er breekt een nieuwe periode van onzekerheid aan voor de medewerkers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl