Staatssecretaris Teeven wil voorlopig niet meer bezuinigen op het gevangeniswezen.
NOS Nieuws

Geen extra bezuinigingen gevangenissen

Op Nederlandse gevangenissen wordt voorlopig niet meer bezuinigd. "Ik denk dat het mooi is geweest", zei staatssecretaris Teeven in de Tweede Kamer.

Vorig jaar is er extra bezuinigd op het gevangeniswezen en dat leidde tot veel onrust onder het personeel. De staatssecretaris kampt nu met een extra tekort van 85 miljoen euro, omdat de Eerste Kamer dinsdag tegen een bezuiniging op de rechtsbijstand stemde.

In het hart

Teeven gaat nog kijken waar hij het geld vandaan gaat halen. "Als je doorgaat met bezuinigen op de Dienst Justitiële Inrichtingen kan dat de bedrijfsvoering in het hart raken", zo zei Teeven in de Kamer. Een cellentekort wil Teeven ook voorkomen. "Dat wil ik nooit meer meemaken."

In de zomer komen er 242 Noorse gevangenen naar de gevangenis in Veenhuizen. Teeven heeft definitieve afspraken gemaakt met de Noorse autoriteiten voor een opvang van drie jaar. Het gaat niet alleen om Noren, maar ook om mensen met andere nationaliteiten. "Het kan ook een Pool, Let of Litouwer zijn met een Noorse veroordeling", zegt Teeven.

Teeven: niet nog meer korten op gevangenissen

De staatssecretaris benadrukt dat de gevangenis in Veenhuizen openblijft, ook als het contract met de Noren afgelopen is.

Jihadisten

Teeven heeft afgesproken dat er geen Noren komen die veroordeeld zijn voor een levenslange gevangenisstraf of een andere zeer lange straf. Hij kan niet garanderen dat er geen jihadisten tussen zitten. "Dat weet je soms niet als ze aankomen. Het openbaart zich soms pas als ze binnen zijn."

Er komt een onderzoek naar het effect van de opsluiting van terroristen in aparte afdelingen. Op dit moment wordt deze groep apart gehouden van andere gevangenen, om te voorkomen dat ze het ideeëngoed overbrengen. Er is twijfel over deze aanpak, omdat het juist tot radicalisering leidt.

Teeven: Veenhuizen blijft open

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl