NOS NieuwsAangepast

Weer banen weg in gevangenissen

Er verdwijnen nog eens 920 voltijdsbanen in het gevangeniswezen. Staatssecretaris Teeven schrijft aan de Tweede Kamer dat ook de komende vijf jaar minder cellen nodig zijn, doordat de geregistreerde criminaliteit daalt.

Teeven kondigde vandaag verschillende maatregelen aan. Zo gaat hij minder elektronische enkelbanden gebruiken en hij gaat 300 cellen als "reservecapaciteit" inzetten. Volgens Teeven is het daardoor niet nodig opnieuw gevangenissen te sluiten, maar er komen in totaal wel 920 arbeidsplaatsen te vervallen. 180 zijn een gevolg van de nieuwe maatregelen en 740 vloeien voort uit al eerder aangekondigde plannen.

Onrust

Er was al langer onrust onder gevangenispersoneel over nieuwe bezuinigingen en er deden al langer geruchten de ronde over het schrappen van 700 banen, maar Justitie wilde dat aantal toen niet bevestigen.

Justitie benadrukt nu dat wordt geprobeerd mensen die hun baan verliezen zoveel mogelijk te helpen om ander werk te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om banen bij de Douane, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en de Reclassering.

Bij een vorige reorganisatie is die methode ook gevolgd. Volgens Justitie hebben sinds de vorige reorganisatie 1000 werknemers nieuw werk gevonden of door natuurlijk verloop het gevangeniswezen verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl