NOS NieuwsAangepast

Onrust bezuinigingsplan gevangenis

Door Marcel Bril en Michael de Smit

De nota waarin gevangenisdirecteuren voorstellen voor nog eens 60 miljoen te bezuinigen op de gevangenissen leidt tot grote onrust bij het personeel. Want deze bezuinigingen zouden bovenop de eerder aangekondigde reorganisatie komen.

Gevaarlijk

Eerder werd al duidelijk dat er een aantal gevangenissen moet sluiten en dat er personeel op straat komt te staan.

Volgens vertegenwoordigers van het personeel kunnen nieuwe bezuinigingen leiden tot gevaarlijke situaties in de gevangenissen en in de maatschappij.

Tekorten

Gevangenisdirecteuren hebben tijdens tweedaagse conferenties in Breukelen plannen gemaakt. Reden is dat de gevangenissen jaarlijks nog altijd 60 miljoen euro tekortkomen.

In het stuk (.pdf) worden voorstellen gedaan. Zo zou er bezuinigd kunnen worden op onregelmatige diensten en op overwerk. De gevangenisbibliotheek krijgt geen nieuwe boeken en dvd's. En: het personeel mag niet meer sporten onder werktijd.

Het stuk had eigenlijk vertrouwelijk moeten blijven, maar circuleert onder betrokkenen en lekte uit.

"Afbraak"

Bert Koops, voorzitter van de Groeps Ondernemingsraad Gevangeniswezen, noemt de nota namens ondernemingsraden een afbraak van het gevangeniswezen. "Toen ik het las, was ik totaal verbaasd. Wat ik het ergste vond, is dat je dit doet in deze tijd waar er tientallen reorganisaties zijn, waar er al gigantisch veel bezuinigingen lopen. Dan denk je: waar ben je dan mee bezig?"

Koops doelt op de verschraling van de arbeidsvoorwaarden van het personeel. Maar ook is hij er op tegen dat medewerkers niet meer gezamenlijk zouden kunnen sporten: "Je moet elkaar kennen. Als je jongens onder controle moet houden, dan wil je dat op een veilige manier doen. Voor personeel en gedetineerden. Sporten is ook belangrijk voor het teamverband."

Meldpunt

Vakbond Abvakabo FNV is eveneens kritisch. Bij een meldpunt voor gevangenispersoneel kwamen de afgelopen maanden al 300 klachten binnen. Gevangenismedewerkers klagen over werkdruk en geweldsincidenten.

Voorzitter Corrie van Brenk denkt dat het met nog meer bezuinigingen alleen maar erger wordt: "Dat is een recept voor nog meer ellende in de gevangenissen. Steeds meer onveiligheid. Wij vinden dat deze onveilige situatie echt over moet zijn. Niet verder bezuinigen en anders sluiten wij acties niet uit."

Teeven

Het ministerie van Veiligheid en Justitie reageert schriftelijk op de onrust: "Door het dalend aantal gedetineerden is er voor het eerst in de geschiedenis meer personeel dan gedetineerden in de gevangenissen. Extra maatregelen zijn daarom noodzakelijk. De zogenaamde Breukelen-notities zijn realistische conceptvoorstellen van de gevangenisdirecteuren met welke maatregelen het tekort binnen het gevangeniswezen kan worden teruggedrongen."

Verder benadrukt de woordvoerder van staatssecretaris Teeven dat er nog geen enkel besluit is genomen over de extra bezuinigingen. En dat bij het nemen van eventuele maatregelen "uiteraard de veiligheid van personeel en maatschappij vooropstaat".

Heeft nog tips of meer informatie? Mail dan naar redacteur Michael de Smit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl