Een arrestatie afgelopen vrijdag in Molenbeek, mogelijk van Abdeslam VTM

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, heeft bekendgemaakt dat Salah Abdeslam nieuwe aanslagen aan het voorbereiden was. De terreurverdachte zou dit tegen rechercheurs hebben gezegd. 

De uitspraken worden door Reynders zeer serieus genomen omdat er bij huiszoekingen veel wapens zijn gevonden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat Abdeslam een nieuw netwerk heeft opgebouwd rondom Brussel.

'Hij was bezig met het voorbereiden van nieuwe aanslagen'

De advocaat van Salah Abdeslam gaat een klacht indienen tegen de Franse justitie. Hij noemt het ontoelaatbaar dat een aanklager gisteren citeerde uit het verhoor van de terreurverdachte door de Belgische autoriteiten.

Uit het verhoor is volgens justitie gebleken dat Abdeslam een sleutelrol had bij het plannen van de aanslagen van 13 november in Parijs. De aanklager vertelde gisteren dat Abdeslam van plan was om zich tijdens de voetbalwedstrijd Frankrijk-Duitsland op te blazen bij het Stade de France, maar daar op het laatste moment van afzag.

Volgens Abdeslams advocaat Mary heeft de aanklager met zijn uitspraken de geheimhoudingsplicht geschonden. "Er is niemand in België die over het onderzoek gecommuniceerd heeft", zegt hij in Belgische media. "Met uitzondering van wat algemeenheden zoals zijn gezondheidstoestand."

Uitlevering

Frankrijk heeft om de uitlevering van Abdeslam gevraagd, maar dat zal waarschijnlijk nog wel enige tijd gaan duren. Deskundigen denken niet dat de klacht van Mary veel invloed zal hebben op de procedure. Daar is de inbreuk op de rechten van Abdeslam niet groot genoeg voor, zo is de verwachting. Voorlopig gaat het onderzoek gewoon door.

Na Abdeslams arrestatie heeft Frankrijk de grensbewaking aangescherpt. Minister Cazeneuve heeft gezegd dat hij daar extra politiemensen voor vrijmaakt. De vrees is dat mogelijke handlangers van Abdeslam België willen ontvluchten. 

STER reclame