Opa op weg naar ruimtestation ISS

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Nieuwe bemanning aangekomen bij ISS

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Lancering Sojoez

De 58-jarige Amerikaan Jeff Williams is op weg naar het ruimtestation ISS. De opa van drie hoopt aan het einde van zijn ruimtereis een Amerikaans record te verbreken: het totaal aantal dagen in de ruimte. 

Williams werd vanavond samen met twee Russen gelanceerd vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan. Zo'n zes uur later zal hij aankomen bij het ISS. Aan boord van het ruimtestation verblijven momenteel nog een Rus, een Amerikaan en een Brit.

Het is de derde missie voor Williams. In 2000 vloog hij al in de spaceshuttle Atlantis en in 2006 bezocht hij het ISS voor de eerste keer. Aan het einde van deze derde missie zal hij in totaal 534 dagen in de ruimte hebben doorgebracht.

Mars

Het huidige Amerikaanse record staat op naam van Scott Kelly, die eerder deze maand terugkeerde na een verblijf van bijna een jaar in het ISS. Zijn totaal staat op 520 dagen in de ruimte.

Het absolute record staat op naam van de Rus Gennady Padalka. Hij vloog vijf ruimtemissies van totaal 879 dagen.

Ruimtevaartdeskundigen zijn geïnteresseerd in deze lange missies om te kijken wat het effect van bijvoorbeeld gewichtloosheid of ruimtestraling is op de gezondheid en conditie van astronauten. Dat is cruciale informatie voor langere ruimtemissies, zoals de verwachte reizen naar Mars of asteroïden. 

STER Reclame