Padalka wordt warm ontvangen na zijn terugkomst op aarde
NOS Nieuws

Kosmonaut terug op aarde na recordverblijf in de ruimte

Vijf missies, met in totaal 879 dagen in de ruimte. De Russische ruimtevaarder Gennady Padalka heeft met zijn laatste ruimtereis een nieuw record gevestigd. Hij keerde vannacht met twee astronauten terug uit het ISS-station en landde op de steppen van Kazachstan.

Het record stond tien jaar lang op 803 dagen op naam van landgenoot Sergei Krikalev, ook een kosmonaut. Padalka zit daar dus ruim overheen. "Ik voel me prima", zei Padalka na zijn landing, terwijl hij een slok thee nam en een appel at. Het was zijn vierde bezoek aan het ISS-station, zijn vijfde missie.

André Kuipers

In 1998 maakte Padalka zijn eerst vlucht naar het ruimtestation Mir. Later volgden de missies naar ISS. In 1999 ontving hij de eretitel Piloot-Kosmonaut van de Russische Federatie en de titel Held van de Russische Federatie voor zijn werk als kosmonaut.

De Nederlandse astronaut André Kuipers reisde op zijn twee missies naar het ISS-station met Padalka. Vandaag feliciteerde Kuipers zijn 'maatje' met het record. Kuipers heeft tijdens twee missies in totaal 204 dagen in de ruimte doorgebracht.

Volgens NASA zijn records als die van Padalka belangrijk voor de wetenschap. "Elke mijlpaal die wordt bereikt, helpt ons beter begrijpen hoeveel impact een ruimtevlucht heeft op het lichaam en de geest van de mens."

Padalka is dan ook nog niet van plan om te stoppen. Hij mikt op een zesde ruimtevlucht en wil het record op 1000 dagen zetten.

  • EPA
    De Sojoez-capsule met daarin Gennady Padalka boven Kazachstan
  • EPA
    Padalka net na zijn landing in Kazachstan
  • EPA
    Padalka wordt in de Kazachse hoofdstad Astana ontvangen door president Nazarbayev

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl