Viering van jubileum annexatie in Moskou
NOS Nieuws

EU roept om sancties tegen Moskou; Krim-annexatie twee jaar geleden

De Europese Unie roept om sancties van andere landen tegen Rusland vanwege de Russische inname van de Krim. Het is ruim twee jaar geleden dat Russische troepen het Oekraïense schiereiland binnenvielen omdat een nieuwe regering in Kiev een pro-Europese koers was gaan varen.

Exact twee jaar geleden werd de Krim door Moskou geannexeerd, nadat de deels Russische-sprekende bevolking zich in een omstreden referendum had uitgesproken voor aansluiting bij Rusland. Het referendum werd internationaal niet erkend.

De internationale gemeenschap reageerde verontwaardigd. Europa en onder andere de VS, Japan en Australië kondigden sancties af maar landen als Brazilië en China deden dat niet en doen inmiddels goede zaken met Rusland. Op de Krim en in Moskou is het tweejarige jubileum van de annexatie groots gevierd. In de hoofdstad Sebastopol van de Krim was een parade.

Twee jaar bij Rusland; de Krim viert feest

President Poetin wordt later vandaag ook nog in Sebastopol verwacht. In de ochtend inspecteerde hij vanuit de lucht de nieuwe brug, die Rusland een vaste oeververbinding zal geven met het schiereiland.

Putin inspecteert de brug tussen Rusland en de Krim

Na de annexatie begon de strijd van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne voor onafhankelijkheid. Daarbij zijn de afgelopen jaren ruim 9000 doden gevallen. De afgelopen maanden is de strijd geluwd, toch worden er nog geregeld schermutselingen gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl