NOS NieuwsAangepast

EU scherpt sancties Rusland aan

De Europese Unie heeft de sancties tegen Rusland aangescherpt. Nog eens twaalf Russen en Oekraïners mogen vanwege de annexatie van de Krim niet meer naar de EU reizen, heeft de Franse president Hollande bekendgemaakt. Ook worden hun tegoeden bevroren.

Op de lijst staan nu 33 namen. Maandag kwamen de Europese leiders al met sancties tegen 21 personen die direct betrokken waren bij de Russische annexatie van de Krim. President Poetin en minister Lavrov hoorden daar niet bij.

Het is niet duidelijk tegen wie de scherpere sancties precies zijn gericht. De nieuwe lijst wordt pas in de loop van de dag openbaar.

Missie en zwaardere sancties

De Europese leiders hebben ook de volgende EU-Rusland-top afgeblazen. Die zou in juni worden gehouden. EU-president Van Rompuy zegt dat verscheidene landen bovendien afzien van directe gesprekken met Rusland. Zo heeft de Duitse regering een vergadering met het Russische kabinet geannuleerd.

Verder is besloten dat er een waarnemersmissie naar Oekraïne gaat. Een delegatie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE, of de EU gaat in het zuiden en oosten van Oekraïne de situatie in de gaten houden.

De Europese Commissie is gevraagd om zwaardere economische sancties voor te bereiden. Deze zogenoemde derde fase kan van kracht worden als de spanningen tussen de EU en Rusland verder oplopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl