President Bouterse tijdens de persconferentie waar hij lastenverlichtende maatregelen aankondigde
NOS Nieuws

Bouterse compenseert Surinaamse bevolking

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

De Surinaamse president Bouterse heeft maatregelen aangekondigd om de bevolking deels te compenseren voor het koopkrachtverlies van de afgelopen maanden. De belastingtarieven gaan omlaag en de lijst van door de overheid gesubsidieerde levensmiddelen wordt uitgebreid van 40 tot 60 producten.

Ook wordt er opgetreden tegen eigenaren die hun woningen in euro’s of Amerikaanse dollars te huur aanbieden. Door de waardedaling van de Surinaamse munt willen steeds meer verhuurders hun huurpenningen in harde valuta ontvangen.

Ultimatum

Het Surinaamse staatshoofd maakte de lastenverlichtende maatregelen bekend nadat een ultimatum was verstreken dat was gesteld door de Bond van Leraren (BVL). Vorige week voerde die bond een eendaagse actie uit protest tegen de slechte economische situatie in het land. De leraren eisen een loonsverhoging en kwaliteitsverbetering van het onderwijs.

Maar president Bouterse liet tijdens een persconferentie weten dat de regering geen specifieke groepen tegemoet wil komen. "Helaas zijn we niet in staat ons bezig te houden met de belangen van één groep. Het belang van het vinden van een gezamenlijke oplossing is veel groter."

Geïsoleerd

De Surinaamse schatkist loopt door de maatregelen geld mis. Maar de kosten van het plan zijn verder beperkt en vele malen lager dan massale loonsverhogingen. President Bouterse heeft bij het bepalen van de aangekondigde maatregelen rechtstreeks contact gehad met de Raad van Vakcentrales (Ravaksur). Die organisatie wordt ook betrokken bij het uitbreiden van de lijst van gesubsidieerde levensmiddelen.

Door Ravaksur zo nauw bij de beslissingen te betrekken drijft het staatshoofd een wig in de eenheid van de vakbonden en komt de BVL met haar acties op dit moment geïsoleerd te staan.

Straatacties

Of het Bouterse lukt om de overige bonden voor langere tijd aan het lijntje te houden zal nog moeten blijken. Suriname mort. Maar voor de president staat vast dat eventuele straatacties averechts zullen werken. "Onverlaten die misbruik willen maken van de situatie en de straat op gaan zijn geen echte Surinamers. Dat soort protesten bieden geen soelaas. Wat wel soelaas biedt is met elkaar een antwoord te vinden hoe we gezamenlijk deze crisis het hoofd kunnen bieden."

De Bond van Leraren legt het advies van de president naast zich neer. Vanaf vandaag wordt er tot nader order op de Surinaamse middelbare scholen na 11 uur geen les meer gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl