Voorzitter Wilgo Valies (m) van de Bond van Leraren tijdens de actiebijeenkomst in gesprek met protesterende docenten
NOS Nieuws

Lerarenprotest tegen beleid regering Bouterse

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Het is crisis in Suriname. De Surinaamse dollar wordt met de dag minder waard en de bevolking heeft steeds minder te besteden. De vakbond van leraren vindt het mooi geweest en stelt de regering van president Bouterse een ultimatum. Gisteren lagen verschillende scholen in het land plat omdat de honderden docenten aanwezig waren bij een actievergadering van de bond.

De zaal van Theater Unique in Paramaribo zit al vol, maar buiten staan nog leraren die naar binnen willen. Er worden plastic tuinstoelen aangerukt om iedereen van een zitplaats te voorzien. Onder luid applaus van de honderden aanwezigen komt voorzitter Wilgo Valies van de Bond van Leraren (BVL) de zaal binnen.

De pers mag niet bij de actievergadering aanwezig zijn, maar ook van achter de gesloten deuren zijn flarden van de verhitte discussie en de ovaties te horen.

Prijsstijging

De BVL is de eerste maatschappelijke groepering die in actie komt tegen het beleid van de regering-Bouterse. De Surinaamse munt is de afgelopen maanden bijna in waarde gehalveerd. Een Amerikaanse dollar kostte begin november nog 3,30 Surinaamse Dollar (SRD). Op dit moment wordt er op de zwarte markt voor een Amerikaanse dollar bijna 6 SRD neergeteld.

Omdat veel producten in Suriname worden geïmporteerd stijgen de prijzen in de winkels met de dag.

Geen salaris

"Het kan niet langer zo doorgaan", zegt wiskundeleraar George O'Niel. "We hebben al sinds 2011 geen loonsverhoging meer gehad terwijl de prijzen enorm zijn gestegen. Ik ben gepensioneerd, maar ben weer voor de klas gaan staan omdat er een tekort aan docenten was. Uit idealisme dus, omdat ik onderwijs belangrijk vind voor de ontwikkeling van mijn land."

Op felle toon verwijt hij de regering dat die zijn afspraken niet nakomt. "Ze roepen van de daken dat het onderwijs verbeterd moet worden, maar je ziet er niets van."

O'Niel verwijst naar de schoolbushouders die vorige week het werk neerlegden omdat ze al maanden geen loon van de overheid meer hadden gekregen. En vandaag werd de noodklok geluid door de schoonmaak- en beveiligingsbedrijven die voor het Ministerie van Onderwijs werken. Ook zij ontvangen al maandenlang geen salaris meer.

IMF

Intussen wordt er in het presidentieel paleis op hoog niveau gezweet en gediscussieerd over een oplossing. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft intussen al twee missies vanuit Washington naar Paramaribo gestuurd.

Het fonds zou bereid zijn om een half miljard dollar aan Suriname te lenen. De regering zou in ruil daarvoor een stringent aanpassingsprogramma moeten uitvoeren. Niet alle kabinetsleden zien dat zitten.

Pas op de plaats

Maar buiten het paleis wordt de roep om een snelle oplossing met de dag luider. Een paar grote handelsbedrijven kondigde gisteren aan te zullen stoppen met de import van een aantal levensmiddelen.

"Door het gebrek aan vreemde valuta zijn wij als levensmiddelenimporteurs genoodzaakt tijdelijk pas op de plaats te maken. (…) Deze torenhoge koers vormt een ernstige belemmering om onze voorraden tijdig op peil te houden, wat schaarste tot gevolg zal hebben naarmate deze situatie voortduurt", schrijven de importeurs.

Geest in de fles houden

President Bouterse is beducht voor een mogelijk sneeuwbaleffect van de protesten van de leraren. Het is voor hem van levensbelang dat de geest van de actievoerders in de fles blijft. Deze regering zou immers niet de eerste zijn die in Suriname na straatprotesten naar huis wordt gestuurd.

Het staatshoofd heeft al diverse malen benadrukt dat de Surinamers geduld moet hebben en dat het volk er gezamenlijk uit moet komen. Maar het geduld raakt op. Veel Surinamers kunnen hun huur, vaak in euro's, niet meer opbrengen. Anderen kunnen hun huis niet meer afbouwen omdat de bouwmaterialen veel duurder geworden zijn en de hypotheek plots ontoereikend is.

De president moet ons uiterlijk aanstaande woensdag met concrete maatregelen tegemoet komen. Zo niet dan verwacht ik dat de leraren het er niet bij laten zitten.

Vakbondsvoorzitter Wilgo Valies

De dalende koopkracht wordt dus niet alleen door het onderwijzend personeel gevoeld. Waarom is het protest tegen het economische beleid van de regering dan niet breder? "U moet aan de rest van de Surinamers vragen waarom zij géén actievoeren", antwoordt aardrijkskundedocente Jagdew. "Er moet één groep de eerste zijn, en dat zijn wij nu."

Bondsvoorzitter Valies heeft tijdens de vergadering naar eigen zeggen een duidelijke boodschap van zijn achterban meegekregen. "De president moet ons uiterlijk aanstaande woensdag met concrete maatregelen tegemoetkomen. Zo niet dan verwacht ik dat de leraren het er niet bij laten zitten. De actiebereidheid is heel groot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl