PVV-leider Wilders ANP
NOS Nieuws Politiek

'Getuige-deskundigen Wilders trokken zich terug'

Twee getuige-deskundigen die Geert Wilders wilde oproepen voor het proces dat vandaag tegen hem begint, hebben zich teruggetrokken. Het AD schrijft dat op basis van een pleitnota van Wilders' advocaat die de krant in handen heeft

In de notities staat volgens de krant dat een van de deskundigen bang was "dat hij wordt geplaatst in het kamp-Wilders". Ook werd er gevreesd voor "de veiligheid van zijn familie". 

"Dit is bijzonder ernstig", schrijft advocaat Knoops in de stukken. "De goede rechtsgang wordt gemankeerd doordat deskundigen zich niet vrij achten te rapporteren."

De krant schrijft verder dat uit de notities blijkt dat Wilders wil bepleiten dat zijn "minder, minder"-uitspraken "in een 'context' zijn gedaan, hij eigenlijk hetzelfde zei als hij eerder deed in het parlement en dit op 'feiten' zou berusten". 

Geen premier Rutte 

Gisteravond werd bekend dat de krant de hand heeft gelegd op de pleitnota van advocaat Knoops. De advocaat denkt dat zijn computer mogelijk is gehackt en wil een onderzoek. Hij zegt dat het om een voorlopige versie gaat van anderhalve week oud. 

Verslaggever Lidwien Gevers: Uitlekken pleitnota is belabberd begin zaak-Wilders

Uit de tekst blijkt verder dat Wilders veel politici wilde laten horen als getuigen, maar dat de rechtbank dat afwees. Wilders wilde onder anderen premier Rutte, vice-premier Asscher, de (oud-) ministers Opstelten en Plasterk en eurocommissaris Timmermans ondervragen. Waarover wordt niet gemeld.

Vandaag vindt in de beveiligde rechtbank bij Schiphol de eerste openbare zitting plaats in de zaak tegen de PVV-leider over zijn "minder, minder"-uitspraak van na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Duizenden mensen deden toen aangifte van discriminatie.

Wilders reageerde vanmorgen verbolgen op het uitlekken van de notities. "Wat 'n enorme bende. Proces nu al een farce."

STER reclame