NOS Nieuws

Voorbereiding 'minder minder'-proces al bijna twee jaar bezig

Het heeft bijna twee jaar geduurd, maar morgen vindt in de beveiligde rechtbank bij Schiphol de eerste openbare zitting plaats in de zaak tegen PVV-leider Wilders.

Een overzicht van de gebeurtenissen:

12 maart 2014: Wilders zegt in een interview bij de NOS dat mensen in Den Haag stemmen voor een stad "met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen".

19 maart 2014: De PVV-leider stelt zijn publiek tijdens de verkiezingsavond de vraag: "Ik vraag aan jullie, willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?" Als ze in reactie "minder, minder" scanderen, reageert Wilders met: "nah, dan gaan we dat regelen."

oktober 2014: Het Openbaar Ministerie maakt bekend dat Wilders als verdachte is aangemerkt.

december 2014: Het OM besluit om Wilders te vervolgen.

januari 2015: Het OM verstrekt het dossier aan de rechtbank. De advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, ontvangt een brief waarin staat dat onderzoekswensen bij de rechter-commissaris kunnen worden ingediend.

maart 2015 - oktober 2015: Onderzoekswensen worden ingediend. Een deel van de verzoeken van Wilders om getuigen te horen is toegewezen, een deel is afgewezen.

9 december 2015: Een deel van wensen van Wilders om getuigen te horen, wordt na bezwaar alsnog toegewezen.

17 maart 2016: De pleitnota die advocaat Knoops morgen wil voorlezen in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders lekt uit.

18 maart 2016: Morgen dus: de eerste openbare regiezitting.

26 mei 2016: Een tweede regiezitting. Hier kan Knoops de zogenoemde preliminaire verweren houden, dat zijn bezwaren die voor de inhoudelijke behandeling aan de orde kunnen komen. Het gaat dan om vragen als: mag het OM Wilders wel vervolgen en is de rechtbank wel bevoegd?Dit kan er in theorie toe leiden dat het proces wordt gestaakt.

31 oktober 2016: Start van de inhoudelijke behandeling van de zaak. De rechtbank Den Haag heeft drie weken uitgetrokken voor het proces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl