Demonstranten vinden dat Ban Ki-moon over de schreef ging
NOS Nieuws

Marokko wil 84 VN-medewerkers weg uit Westelijke Sahara

Marokko wil dat een deel van het personeel van een VN-waarnemersmissie terug wordt getrokken uit de Westelijke Sahara. Aanleiding is de ruzie tussen Marokko en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Marokko had al gedreigd om zijn eigen bijdragen aan VN-missies op te schorten.

Ban Ki-moon zei onlangs bij een bezoek aan een vluchtelingenkamp dat de Westelijke Sahara door Marokko is bezet. In de Marokkaanse hoofdstad Rabat gingen mensen massaal de straat op om te demonstreren tegen de uitspraken van de VN-chef. Marokko verwijt Ban Ki-moon niet neutraal te zijn.

Bezoek

In totaal werken 482 mensen mee aan de missie in de Westelijke Sahara. Marokko heeft de VN een lijst met namen gegeven. Op de lijst staan geen militairen, alleen burgers.

De VN heeft nog niet gereageerd. Wel heeft de woordvoerder van Ban Ki-moon bekendgemaakt dat de secretaris-generaal zijn plannen om Marokko te bezoeken heeft uitgesteld. Marokko zegt overigens niet op de hoogte te zijn geweest van deze plannen.

Spanjaarden

De Westelijke Sahara was oorspronkelijk in handen van Spanje. In 1976 werd het ingelijfd door Marokko. Dat land claimt het als Marokkaans grondgebied. Maar dat wordt internationaal niet erkend.

Jarenlang woedde er een strijd om het gebied tussen Marokko en de onafhankelijkheidsbeweging Polisario. In 1991 werd een staakt-het-vuren afgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl