Rutte staat de pers te woord voor aanvang van de top
NOS NieuwsAangepast

Rutte zet druk op de ketel bij EU-top

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

De EU-top over vluchtelingen is een laatste kans voor de Europese leiders om tot een oplossing te komen. Dat zei premier Rutte voorafgaand aan de top in Brussel.

"Ik zie niet hoe we, als we er nu niet uitkomen, volgende week er wel uit zouden moeten komen", zegt Rutte. "Laat ik maar eens druk op de ketel zetten. Het wordt lastig en het is nog geen gelopen race."

Rutte: Het worden twee lange dagen

De top is volgens Rutte van essentieel belang. "Alleen als de regeringsleiders erin slagen om afspraken te maken, dan stoppen de overtochten."

Rutte zei verder dat er met de voorwaarden voor de Turkse wensen, zoals het visumvrij reizen, niet wordt gemarchandeerd. "Er zijn 72 voorwaarden gesteld en als daaraan is voldaan dan kan het. Zo hebben we dat afgesproken. Dus is het aan Turkije om daar aan te voldoen."

Tusk

Ook EU-president Tusk benadrukte voor de top dat er voorwaarden zijn. Zo moeten alle 28 lidstaten met de overeenkomst kunnen instemmen. Ook moeten de afspraken aan Europese en internationale wetten voldoen.

Verder zei Tusk dat de humanitaire hulp aan Griekenland geregeld moet worden. En als laatste voorwaarde voor het slagen van de top noemde de president het herstel van de Schengen-afspraken over vrij verkeer van personen en goederen.

De afgelopen dagen is er met name vanuit Cyprus veel kritiek geuit over de heropening van de onderhandelingen over een mogelijk Turks lidmaatschap van de EU. Cyprus zou zelfs z’n veto willen gebruiken als de Turken geen stappen in de richting van Cyprus zetten.

De EU-top begint rond 16.00 uur. De regeringsleiders gaan de vluchtelingencrisis bespreken als het diner begint.

De duizenden vluchtelingen die nu vastzitten bij de grens tussen Griekenland en Macedonië, hopen dat de deal voor hen een oplossing biedt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl