De technologie van oplaadbare auto-accu's ontwikkelt zich steeds sneller.
NOS Nieuws

PvdA wil binnen veertien jaar benzine- en dieselauto's uitbannen

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil binnen veertien jaar een verbod op de verkoop van benzine- en dieselauto's in Nederland. Dat staat in een nota over het energiebeleid, die de basis moet vormen voor het nieuwe verkiezingsprogramma.

In navolging van Noorwegen wil de PvdA een volledig duurzaam autopark. Als gevolg daarvan zullen ook de benzinestations verdwijnen. De partij denkt dat Nederland zo een "gigantische voorsprong" op andere landen kan krijgen met een unieke infrastructuur.

Nieuwe sigaret

PvdA-Kamerlid Vos zegt dat zijn drijfveer de gezondheid van mensen is. "Auto’s met uitlaten zijn de nieuwe sigaret", zegt hij. "Roken is ook heel lang normaal gevonden, maar geleidelijk is er steeds meer weerstand tegen ontstaan. Met de auto moet hetzelfde gebeuren: het is vies en ongezond. Mensen pikken het straks gewoon niet meer."

Verder wil de partij een wetsvoorstel indienen om zelfrijdend verkeer mogelijk te maken. Minister Schultz van Infrastructuur is nu al bezig met grootschalige testen met zelfrijdende auto's.

Uiteindelijk moeten in Nederland alleen duurzame auto's rondrijden, naar schatting acht miljoen, en worden die auto's ook gebruikt voor andere duurzame doelen. De accu's van de auto's zijn ook kleine energiecentrales. De autobezitter kan zijn huis ermee van energie voorzien als het niet waait en de windmolens te weinig leveren.

Volgens de PvdA is het op den duur niet meer nodig om huizen op het gasnet aan te sluiten. Dit geldt nu al voor de woningen die in Groningen herbouwd worden na de aardbevingsschade. Minister Kamp van Economische Zaken wil dat daar zo veel mogelijk 'nul-op-de-meterwoningen' worden gebouwd.

De fractie voorspelt dat de prijs van windenergie snel zal dalen, zeker als er meer grootschalige windparken op zee bij komen. Windmolens op land zijn dan niet meer nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl