ANP

De A2 was vanochtend even het decor van de eerste grote test met semi-zelfrijdende auto's op de openbare weg in Europa. Ruim vijftig auto's van onder meer Volvo, Hyundai, Toyota, Mercedes en Tesla gingen in colonnes van zes de weg op, om te ervaren hoe het is om een auto op bepaalde stukken zelf te laten rijden. Ze reden van Amsterdam naar Beesd en weer terug. 

Handen kunnen niet de hele tijd van het stuur bij test met zelfrijdende auto's.

De auto's zijn niet compleet autonoom, maar hebben functies om in bepaalde situaties het stuur over te nemen, zoals op een stuk rechte weg. Economieredacteur Leen Kraniotis zat in één van de auto's.

"Het overgrote deel van de rit op de snelweg hoefde de bestuurder eigenlijk niets te doen", vertelt Kraniotis. "De auto geeft zo nu en dan een waarschuwing dat je het stuur weer moet aanraken. Maar verder had de bestuurder zijn handen vrij."

Kraniotis zegt dat het indrukwekkend was om te zien wat de auto allemaal kan. Zoals van rijbaan wisselen: "Je tikt de richtingaanwijzer aan, raakt het stuur aan en dan wisselt 'ie vanzelf."

De auto houdt ook zelf afstand tot de voorligger en remt als die te dichtbij komt. 

Nog niet alles gaat goed, al ligt dat niet per se aan de zelfrijdende auto. "Er was wel een moment waarop de bestuurder voor de zekerheid toch even met de hand bijstuurde. Een auto op de baan rechts voor ons, die geen onderdeel was van de groep, ging deels op onze baan rijden en leek dat niet door te hebben. Toen heeft de bestuurder wat naar links bijgestuurd om afstand te houden." Wellicht had de auto het zelf ook wel opgelost, maar de bestuurder wilde het daar niet op laten aankomen. 

De test was georganiseerd door verzekeraar Aon, om te benadrukken dat er veel gebeurt op het gebied van zelfrijdende auto's en dat dat ook gevolgen zal hebben voor verzekeringsmaatschappijen. Op dit moment mogen zelfrijdende auto's zelf nog niet de weg op, daarvoor moet wetgeving worden aangepast.

STER reclame