De Nederlandse judoka's in juni vorig jaar bij de presentatie voor de Europese Spelen in Bakoe
NOS Sport

Centralisatie judobond in de ijskast

Door de chaos binnen de Nederlandse judobond worden de plannen voor centralisatie voorlopig in de ijskast gezet. De bouw van het Nationaal Trainingscentrum op Papendal gaat vooralsnog niet door, zo heeft Papendal-directeur Jochem Schellens gezegd.

Maandag stapte Henry Bonnes, directeur topsport bij de judobond, op na een vertrouwensconflict met het bondsbestuur. Bonnes gaf onder meer leiding aan het realiseren van de topsportlocatie voor judoka's op Papendal.

Volgens Schellens zijn de bouwplannen zonder Bonnes stopgezet. "We hebben de noodzaak ervaren van het aan boord blijven van Bonnes", zei Schellens tegen de Volkskrant. De bouw van de judohal zou in april moeten beginnen en in september klaar moeten zijn. De vaderlandse top zou er na de Spelen van Rio de Janeiro gezamenlijk moeten gaan trainen.

NOC*NSF wil opheldering

NOC*NSF is ontstemd over de onrust bij de judobond. Volgens woordvoerder Geert Slot is de centralisatie niet van de baan, maar wel 'on hold' gezet. De sportkoepel gaat de komende tijd in gesprek met de judobond om te kijken of er genoeg vertrouwen bij de bond is om de centralisatie door te voeren. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, gaat zich daar persoonlijk mee bemoeien.

Het vertrek van Bonnes leidde tot felle reacties binnen de judowereld. Dinsdag hield ook bestuurslid Wouter de Kruijf het voor gezien. Hij zei zich niet te kunnen vereenzelvigen met de gekozen lijn, waarin het algemeen belang niet langer centraal wordt gesteld. Bonnes zou zijn opgestapt vanwege ​een conflict met bestuurslid en oud-judoka Deborah Gravenstijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl