Henry Bonnes stapte gisteren op bij de judobond
NOS Sport

Ruzie houdt de judobond in zijn greep

De chaos binnen de Nederlandse judobond wordt steeds groter. Na het vertrek, gisteren, van directeur Henry Bonnes heeft nu ook Wouter de Kruif, bestuurslid sportparticipatie, zijn functie neergelegd.

Als verklaring geeft hij dat hij zich niet kan vereenzelvigen met de gekozen lijn, waarin het algemeen belang niet langer centraal wordt gesteld. Het bestuur van de judobond bestaat uit vijf leden.

Het vertrek van directeur Bonnes riep gisteren felle reacties op in de judowereld. Bonnes was anderhalf jaar geleden aangetrokken om leiding te geven aan de voorbereidingen op de Olympische Spelen en het realiseren van een topsportlocatie voor de judoka's op Papendal. In een e-mail schrijft hij dat hij een gebrek aan vertrouwen in het bondsbestuur ervaart.

Ruzie houdt de judobond in zijn greep

De exacte reden voor zijn opstappen liet hij in het midden, maar diverse bronnen melden aan de NOS dat een conflict met oud-judoka en bestuurslid van de judobond Deborah Gravenstijn eraan ten grondslag ligt.

Judoverslaggever Kees Jongkind: "Gravenstijn is bestuurslid. Het boterde niet tussen haar en Bonnes. Ze heeft een meerderheid van de vijf bestuursleden aan haar kant gekregen, waardoor Bonnes zich niet meer gesteund voelde en besloot op te stappen."

De partner van Gravenstijn, trainer Mark Earl, werd onlangs door de judobond ontslagen omdat hij zich misdragen zou hebben.

Duidelijk is dat De Kruif het niet eens is met de huidige situatie. "Ik wil graag besturen en een nieuw elan vertegenwoordigen, waarbij de belangen van de bond als geheel en haar leden vooropstaan. Ik had het gevoel nog maar net begonnen te zijn en betreur het dat daar nu al een einde aan komt."

Het opstappen van De Kruif brengt de voorzitter van de bond, Willem Jan Stegeman, in een lastige positie. Hij moet de verscheurde judowereld weer op een lijn zien te krijgen. "Het is altijd een verlies als een gepassioneerd bestuurder met de capaciteiten van Wouter besluit te stoppen, maar ik respecteer zijn keuze."

De judoka's stelden zich gisteren massaal achter de gestopte directeur Bonnes op. Via de sociale media lieten zij weten dat de judobond onder de leiding van Bonnes juist op de goede weg was. Onder anderen Marhinde Verkerk tweette dat de onrust slecht uitkomt, nu de Olympische Spelen nog maar vijf maanden weg zijn.

Ook NOC* NSF is niet blij met de ontstane situatie. Het Nederlands Olympisch Comité heeft zo snel mogelijk een gesprek met het bestuur van de judobond gevraagd, laat de woordvoerder weten. Wanneer dat gesprek gaat plaatsvinden, is nog onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl