NOS Nieuws

'Meer garages berispt door meer RDW-controles'

Honderden automonteurs zijn vorig jaar geschorst omdat ze fouten maakten bij de apk-keuring van een auto. De RDW zette bijna 250 keurmeesters op non-actief en 255 garages raakten hun apk-vergunning tijdelijk kwijt. Ook vandaag zijn er enkele honderden RDW-controleurs pad naar garages, zegt woordvoerder Hans van Geenhuizen. "Er zijn duizenden keurmeesters en tienduizend keuringsbedrijven. Die moet je onder controle houden."

Dat er zoveel garages en keurmeesters in de problemen kwamen, komt voornamelijk doordat de RDW de laatste jaren meer is gaan controleren, zegt hij. "Wij zijn dat meer gaan doen bij de garages waar dat nodig blijkt. Maar in het algemeen kan je wel zeggen dat de kwaliteit van de apk-keuring omhoog is gegaan."

Strafpunten

De garages en keurmeesters die op non-actief zijn gesteld of hun vergunning zijn kwijtgeraakt leverden die kwaliteit dus niet, zegt Van Geenhuizen. "Er kan wel eens iemand zijn die een lampje mist. Dan worden daar strafpunten voor gegeven. Als dat aantal oploopt, dan kan het zijn dat de keurmeester opnieuw examen moet doen."

Wat ook voor komt, is dat de auto die is aangemeld voor een keuring bij controle niet in de garage blijkt te zijn. "Als wij komen controleren en de auto is er niet, dan heeft de garagehouder wel een probleem. Dat is een behoorlijk vergrijp."

Er komen wel eens klachten binnen van consumenten over keuringsbedrijven. De RDW neemt die klachten serieus, maar vaart vooral op de eigen controles. "We hebben ons eigen systeem om garagebedrijven te controleren. Daar waar het niet goed gaat komen we vaker langs, waar het wel goed gaat wat minder vaak."

De RDW heeft geen aanwijzingen dat garagehouders op grote schaal sjoemelen met de keuring, bijvoorbeeld omdat een klant de keurmeester onder druk zet om de kosten van een reparatie te drukken. "Dat is niet onze ervaring, maar het zal wel gebeuren. De controle is vrij hoog, dus als dat het geval is, dan hebben we dat snel in de smiezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl