NOS Nieuws

Honderden apk-keurmeesters op non-actief

Vorig jaar zijn 242 apk-keurmeesters op non-actief gesteld. Dat is een stijging van 22 procent in een jaar tijd, schrijft het AD. Bovendien raakten honderden garages tijdelijk hun apk-vergunning kwijt wegens missers bij het keuren, zoals het over het hoofd zien van een gebroken vering. Soms ook was de auto niet aanwezig voor de steekproef, of werkte de garage daar niet aan mee. Zes garages moesten hun vergunning voor onbepaalde tijd inleveren.

De stijging van het aantal keurmeesters dat tijdelijk geen keuringen mocht uitvoeren is volgens de RDW te verklaren uit strengere controles. De dienst voert de steekproef uit bij één op de dertig auto's. Een keurmeester of garage die bij herhaling op fouten wordt betrapt, krijgt vaker controle. Dat kan weer leiden tot een intrekking van de licentie voor 6 tot 12 weken.

Keurmeesters zeggen in het AD dat klanten regelmatig druk uitoefenen om een slechte auto toch goed te keuren, bijvoorbeeld als ze de wagen willen verkopen of geen zin hebben in een dure reparatie. Soms gaan bedrijven daarin mee en wordt een auto die elders is afgekeurd, toch goedgekeurd. Ook komt het voor dat mensen een paar honderd euro bieden om een ondeugdelijke auto goed te keuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl