EPA
NOS Nieuws

Syrische oppositie voorzichtig positief over stap Poetin

De Syrische oppositie verwelkomt de Russische aankondiging van de terugtrekking uit Syrië. Als de Russen zich echt terugtrekken zet dat druk op de Syrische autoriteiten en geeft het de vredesbesprekingen een positieve impuls, zegt een woordvoerder van de oppositie in Genève.

"Als dit een serieuze stap is, vormt het een drukmiddel op het regime, want de Russische steun houdt het regime in stand. De situatie verandert daardoor echt", zegt de woordvoerder.

De Amerikaanse regering laat weten dat ze niets wist over de Russische terugtrekking en dat ze ook geen tekenen heeft gezien dat de Russen zich voorbereiden op een terugtrekking. Later op de avond belde president Poetin met president Obama om de stap toe te lichten.

Duitsland reageert voorzichtig positief op de Russische stap. Als Rusland zijn troepen echt terugtrekt, zet dat druk op president Assad om in Genève serieus te praten over een vreedzame, politieke overgang in Syrië, zegt minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken.

Minister Koenders zegt tegen het ANP: "Eerst zien, dan geloven. Maar het zou een positieve stap kunnen zijn." Hij hoopt dat het Russische besluit Assad en zijn aanhangers ertoe aanzet het staakt-het-vuren te respecteren en constructief aan de onderhandelingen deel te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl