NOS Nieuws

Rusland trekt zich terug, maar wat doen de Russen in Syrië?

Ruim zes maanden geleden gaf hij opdracht om militair in te grijpen in Syrië, vandaag maakte president Poetin bekend dat het Russische leger zich gaat terugtrekken uit het land. Volgens het Kremlin heeft Rusland zijn doelen in Syrië bereikt. Maar wat doet de Russische krijgsmacht ook alweer in Syrië?

Op 30 september 2015 liet Moskou weten dat Rusland op verzoek van president Assad zou ingrijpen in Syrië. Russische gevechtsvliegtuigen begonnen kort daarna met het bombarderen van "terroristische doelwitten" in het door oorlog verscheurde land.

Al gauw bleek dat het Kremlin daarmee niet alleen doelwitten van terreurbeweging Islamitische Staat bedoelde. De Russische luchtmacht bestookte vrijwel alle tegenstanders van het Syrische regime, tot onvrede van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

Er werden namelijk ook bombardementen uitgevoerd tegen bewegingen die gesteund werden door het Westen. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen door westerse landen, bleef de Russische krijgsmacht op strategische plaatsen bombarderen. Of Rusland nu een einde maakt aan de bombardementen in Syrië, is niet duidelijk.

In eigen land werd de militaire interventie door staatsmedia neergezet als een groot succes. In oktober breidde Moskou de troepenmacht in Syrië verder uit: er werden oorlogschepen ingezet in de strijd.

Hoeveel?

Het is niet duidelijk hoeveel Russische militairen er in Syrië verblijven. Amerikaanse functionarissen zeiden in november tegen persbureau Reuters dat er zo'n 4000 in Syrië actief waren.

Er gingen de afgelopen maanden ook geruchten dat er Russische grondtroepen meevochten aan de kant van Assad. Moskou heeft dat echter altijd ontkend.

Ondertussen leidde de Russische aanwezigheid in Syrië tot toenemende spanningen. De banden met Turkije verslechterden snel nadat er een Russisch gevechtsvliegtuig werd neergeschoten door de Turkse luchtmacht.

Ook werd Rusland ervan beschuldigd moedwillig burgerdoelen te bombarderen. Door ziekenhuizen en medische posten plat te leggen zouden Russische gevechtsvliegtuigen helpen bij de opmars van de regeringstroepen van Assad. Dat nieuws leidde internationaal tot verontwaardiging.

Ommezwaai

Het Kremlin sprak de aantijgingen tegen: er zou tijdens de militaire interventie geen enkel burgerdoel zijn geraakt. Door de steun van Rusland boekte het Syrische regime flinke terreinwinst. In interviews bevestigde Assad zijn hernieuwde machtspositie: "Ik ben de man die Syrië kan redden."

Het Syrische bewind liet vanavond weten dat Rusland beloofd heeft Syrië te blijven steunen bij "de aanpak van terrorisme". Ook Poetin suggereerde dat de Russische krijgsmacht deels aanwezig blijft in Syrië. In de haven van Tartous en op de luchtmachtbasis in Latakia blijven in ieder geval Russen.

Volgens Poetin hebben zijn troepen samen met die van de Syrische regering een "fundamentele ommezwaai bereikt in de strijd tegen het terrorisme". Wat die ommezwaai voor gevolgen heeft voor de Syrische bevolking en het uitzicht op vrede, moet nog blijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl