Femke Van Den Driessche in actie tijdens het WK in Heusden-Zolder, haar laatste optreden AFP

Femke Van den Driessche stopt per direct met veldrijden. Bij de 19-jarige Belgische belofte werd in januari tijdens de WK in Heusden-Zolder een motortje in een van haar fietsen gevonden.

Er hing Van den Driessche een levenslange schorsing en zware boete boven het hoofd. Nu ze gestopt is, gaat ze zich ook niet meer verdedigen voor de disciplinaire commissie van de internationale wielerunie UCI. Daar had ze morgen moeten verschijnen.

Ik wil mijn leven in alle rust en sereniteit voortzetten.

Femke Van den Driessche

"Na overleg met mijn advocaten en familie heb ik besloten om mijn verdediging stop te zetten", meldt Van den Driessche in een persbericht. "Ik heb voor mezelf uitgemaakt om met veldrijden te stoppen. Mijn proces is trouwens overal al gevoerd. De kosten voor de zitting in Zwitserland zullen voor mij te hoog oplopen."

"Vrijspraak is onmogelijk, die fiets stond in mijn materiaalzone. Ik bedank alle mensen die mij gesteund hebben en nog steeds steunen. Ik wil mijn leven in alle rust en sereniteit voortzetten en hoop dat iedereen daarvoor enig begrip zal hebben en dit zal respecteren."

De mechanische doping bracht een schokgolf teweeg in de wielerwereld, maar Van den Driessche heeft altijd beweerd onschuldig te zijn. De fiets waar de motor in zat zou niet van haar zijn, maar van Nico Van Muylder, een vriend. Die bevestigde dat later ook.

"Na de verkenning van het parcours heeft hij zijn fiets tegen de camper gezet, waarna mijn mecaniciens hem hebben meegenomen omdat ze dachten dat het míjn fiets was", keek Van den Driessche in januari in tranen terug op de gebeurtenissen tijdens de WK.

De Belgische werd vorig jaar bij de beloften Europees en Belgisch kampioen. Ook bij het mountainbiken viel ze op: in 2013 werd ze juniorenkampioen in haar land.

STER reclame