NOS Nieuws

Dna-verwantschapsonderzoek om te ontdekken wie het Heulmeisje is

  • NOS
    Een reconstructie van het hoofd van het 'Heulmeisje'
  • Martijn Bink / NOS

De politie wil via dna-onderzoek alsnog de identiteit van het in 1976 vermoorde Heulmeisje achterhalen. Justitie in Duitsland heeft toestemming gegeven voor grootschalig dna-verwantschapsonderzoek.

Het onderzoek wordt binnenkort gedaan. In de Nederlandse en Duitse dna-databanken wordt gekeken of er een match is. "Dat moeten vermisten zijn of mensen die met justitie in aanraking zijn geweest", zegt Wim Perlot van het coldcaseteam van de politie Midden-Nederland. Er worden geen mensen opgeroepen om dna af te staan.

De kans op een oplossing is bij een dna-verwantschapsonderzoek groter dan bij gewoon dna-onderzoek, omdat er geen dna-profiel van het slachtoffer in een database beschikbaar hoeft te zijn. Zij zou kunnen worden gevonden via familieleden van wie er wel dna beschikbaar is, omdat zij een identiek stukje dna hebben.

In Nederland is de zaak verjaard, maar in Duitsland is vervolging eventueel nog mogelijk.

Politie legt uit wat ze met dit onderzoek hopen te bereiken

Het naakte lichaam van het onbekende meisje werd in oktober 1976 gevonden op parkeerplaats De Heul in Maarsbergen. Bijna veertig jaar later is haar identiteit nog steeds niet bekend. Het was wel gelijk duidelijk dat ze al maanden dood was toen ze werd gevonden.

In 2006 werd een driedimensionale reconstructie van het hoofd van het meisje gemaakt. Jaren later werd het coldcaseteam voor haar zaak opgericht. De zaak werd in 2012 onder meer behandeld in de Duitse variant van het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Er kwamen twee tips binnen die richting Duitsland wijzen. Er was een taxichauffeur die een dronken passagier had horen vertellen dat het meisje uit Essen kwam. Er was ook een getuige die het slachtoffer en een man een lift zou hebben gegeven. Hij zou het tweetal hebben afgezet bij de parkeerplaats en verklaarde dat het meisje Duits sprak.

Een uitzending van Opsporing Verzocht in Nederland leverde een jaar later nog meer tips op over de mogelijke dader en de identiteit van het meisje. Maar tot nu toe hebben die tips nog niet tot een oplossing in de zaak van het Heulmeisje geleid.

Fragment uit de Opsporing Verzocht uitzending in 2013 over het Heulmeisje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl