NOS Nieuws

Nieuw plan voor invoering stemcomputers

Invoering van een nieuwe stemcomputer is weer een stap dichterbij. De VVD dient een initiatiefwet in bij de Tweede Kamer om stemmen via een beeldscherm mogelijk te maken. Als het aan indiener Joost Taverne ligt is het nieuwe systeem eind 2017 klaar voor gebruik. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 zou het dan voor het eerst kunnen worden gebruikt.

Het plan van de VVD komt erop neer dat kiezers hun keuze maken via een computer. Ze moeten daarna een biljet printen en dat in een stembus doen. De stemmen worden aan het eind van de dag elektronisch geteld.

'Dit is veilig omdat het apparaat geen stem vastlegt'

Taverne vindt het een veilig systeem. Volgens hem zijn bezwaren tegen eerdere stemcomputers hiermee weggenomen, omdat de stemmen niet elektronisch worden opgeslagen.

Het voorstel komt in grote lijnen overeen met een advies van een commissie onder leiding van de Utrechtse commissaris van de koning Van Beek. De Tweede Kamer heeft zich daar al enthousiast over uitgelaten. Ook het kabinet is er positief over, maar minister Plasterk heeft nog geen concrete voorstellen gedaan voor invoering, onder meer vanwege de kosten.

Kostenbesparend

Taverne erkent dat het een dure operatie wordt om het nieuwe systeem in te voeren, maar volgens hem werkt het op de lange termijn juist kostenbesparend. "Er hoeven geen stembiljetten meer te worden verspreid en het tellen gaat sneller, waardoor er ook minder mensen nodig zijn."

De VVD vindt het "misschien wel symbolisch", dat niet Plasterk, maar de Tweede Kamer met dit voorstel komt. "Het parlement, dat rechtstreeks wordt gekozen, stelt zelf verbeteringen voor om het stemmen makkelijker te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl