Europees kampioen Postma: je moet alles geven

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Postma: moet nog veel gebeuren, maar ben blij

Eindelijk is de wilskracht van Postma groter dan zijn angst. Hij had het goud op de Olympische Spelen in Londen in het vizier, maar het ging mis. Het werd in Londen vier jaar geleden helemaal geen medaille voor de Finn-zeiler; de Fries moest het doen met een vierde plaats. 

Geen hoofdprijs, het liep tot gisteren als een rode draad door zijn carrière.

De knop is omgezet

Kort nadat hij was gehuldigd als Europees kampioen op de EK Finn in Barcelona, gaf Postma aan eindelijk de knop om te hebben gezet: "Het is zaak nog beter om te gaan met je wil en met je angst."

Pieter-Jan Postma: mijn wilskracht is groter dan mijn angst

Na zijn huldiging op de EK Finn in Barcelona vertelt zeiler Pieter-Jan Postma over zijn eerste hoofdprijs in NOS Langs de Lijn.

Want wie zich volgens Postma op het moment dat het spannend wordt, afvraagt of het wel goed gaat, of dat hij wel goed genoeg is, haalt de bovenste trede nooit: "Het zijn de momenten dat je wordt afgeleid. Mijn wilskracht is groter dan mijn angst. Je moet alles geven. Met hart en ziel er tegenaan en dan komt het goed."

Op de wereldkampioenschappen greep Postma drie keer naast het goud, gisteren mocht hij voor het eerst de hoogste trede op een groot kampioenschap bestijgen: "Zeker in het jaar 2016 is dat heel erg lekker," aldus Postma.

Vergelijkbaar met Rio

Alleen de huidige nummer een van de wereld Giles Scott en de Franse nummer vier Jonathan Lobert ontbraken aan de Spaanse kust. Daarmee was het veld vergelijkbaar met de komende Olympische Spelen, en de omstandigheden waren dat ook. "Het was hier licht weer, en in Rio de Janeiro is het meestal licht tot middelmatig", gaf de kersverse Europees kampioen te kennen.

STER Reclame