NOS Sport

Eindelijk hoofdprijs Finn-zeiler Postma

Eindelijk hoofdprijs Finn-zeiler Postma

Jarenlang was het 'net niet' voor zeiler Pieter-Jan Postma, maar zaterdag mocht hij zijn eerste grote titel bijschrijven. De 34-jarige Fries werd zaterdag Europees kampioen in de Finn-klasse.

Postma eindigde in Barcelona als zesde in de medalrace. Dat was genoeg om de concurrentie achter zich te houden. Het EK begon nog teleurstellend met een 33ste plaats, maar daarna toonde Postma zich de meest constante zeiler in het veld.

Vrijdag kwam hij aan kop van het klassement en die positie hield hij zaterdag vast. De Hongaar Zsombor Berecz pakte zilver voor Milan Vujasinovic uit Kroatië.

Eerste grote titel

Het is de eerste keer dat Postma op een EK een medaille wint. Een vierde plek in 2013 was zijn beste eindklassering tot nu toe. Postma pakte op WK's wel al twee zilveren (2007 en 2011) en een bronzen medaille (2015).

"Ik heb een hele goede serie gevaren. Ik ben hier hartstikke blij mee", jubelde Postma. "Het waren niet helemaal mijn omstandigheden maar ik was hier toch echt de beste, en dat met afstand. Dit geeft heel veel vertrouwen voor de toekomst. "

Postma: moet nog veel gebeuren, maar blij

Olympische revanche

Met de Europese titel op zak kan Postma met vertrouwen toewerken naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daar wil hij de herinnering aan de Spelen in Londen uitwissen, toen hij door een strafrondje in de medalrace een bronzen medaille misliep. Postma werd destijds vierde.

"Deze overwinning is een optelsom van al mijn ervaringen. Het is inderdaad een eerste overwinning op een groot toernooi. London was natuurlijk een harde tik. Daar ben ik langzaam van aan het opkrabbelen", weet Postma. "Er is natuurlijk nog veel werk aan de winkel, maar alles valt op zijn plaats."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl