Medewerkers plaatsen een muur om het lekken van radioactief water tegen te gaan
NOS Nieuws

Reactoren Fukushima nog altijd een probleem

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Om te voorkomen dat er radioactieve stoffen weglekken uit de kerncentrale bij Fukushima, zijn er dagelijks nog altijd 7000 tot 9000 mensen aan het werk bij de centrale. De afgelopen jaren hebben er in totaal bijna 60.000 mensen bij de Japanse kerncentrale gewerkt. Want nog altijd vormt de 'meltdown' van de drie reactorkernen een groot probleem.

De kerncentrale in het Japanse Fukushima werd vijf jaar geleden getroffen door een ernstig ongeluk. De tsunami als gevolg van een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter, was veel hoger dan waar de centrale op berekend was.

De centrale in Fukushima was berekend op een vloedgolf van maximaal zes meter hoog. De tsunami die Japan op 11 maart 2011 trof was veertien meter hoog. Volgens kernenergie-deskundige Wim Turkenburg zijn er nog altijd drie problemen met de centrale.

Gesmolten reactorkernen

Ten eerste: wat moet er gebeuren met de gesmolten reactorkernen? "Niemand die het weet", zegt Turkenburg. Een tweede probleem vormen de splijtstofstaven van drie reactoren, die in koelbaden liggen. "Die moeten daar hoognodig weg, maar men kan er niet goed bij komen vanwege de enorm hoge stralingsniveaus."

Ten derde moeten de reactoren continu gekoeld worden met water. "Het aantal vaten met radioactief water groeit en groeit en groeit." Inmiddels zit er 600.000 kubieke meter water in honderden vaten en in de kelders van gebouwen. Ook dit water moet ooit afgevoerd worden.

Niet voorbereid

Turkenburg bezocht het getroffen gebied in Japan enkele maanden geleden. Ook ging hij naar de centrale, waar hij sprak met de directeur. "Hij zei dat het grootste probleem is dat niemand weet hoe je het moet aanpakken. Dit is nooit eerder in deze omvang gebeurd. Ze hadden zich ook niet voorbereid, dus alles moet uitgedacht worden."

"Natuurlijk is dit verontrustend", zegt Turkenburg. "Maar ik moet de Japanners ook complimenten maken voor de manier waarop ze deze enorme klus klaren."

Sociale ellende

Rondreizend in het gebied rond Fukushima werd Turkenburg vooral geraakt door de sociale ellende die de ramp heeft veroorzaakt. Vorige week werd bekend dat er door allerlei redenen die los staan van de verspreiding van radioactiviteit een paar duizend mensen zijn omgekomen.

"Wij praten bij een kernramp altijd alleen maar over doden door kanker. Maar wat we niet zien zijn de depressies, de uitzichtloosheid, de zelfmoorden, de mensen die al vijf jaar in containerwoningen wonen. Dat heeft me nog het meest getroffen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl