NOS Nieuws

Zeeuwen slaan handen ineen om oestersterfte tegen te gaan

Al tijden vreest de oesterbranche voor het voortbestaan van de Zeeuwse oester. De weekdieren zijn het slachtoffer van een virus en van de Japanse oesterboorder, een slak die een gat boort in de schelp en de oester opeet. De Nederlandse Oestervereniging, het ministerie van Economische Zaken en de provincie Zeeland hebben daarom een plan gepresenteerd om het tij te keren.

Om de oestersterfte tegen te gaan, moeten de weekdieren op een alternatieve manier gekweekt worden. De oesters worden dan in manden geweekt die de bodem niet raken. Zo kunnen de oesterboorders niet bij de oesters komen. Deze methode wordt in Frankrijk al langer toegepast, maar het is nog niet duidelijk of deze manier ook in de Oosterschelde werkt.

Ook de oesterboorder zelf wordt aangepakt. Helemaal uitroeien gaat niet, stellen de partijen, omdat er te veel in de Oosterschelde leven. Maar nu worden opgeviste slakken teruggegooid in het water. In de toekomst moeten die worden vernietigd.

Het zijn moeilijke tijden voor oesterkwekers

Er wordt ook onderzocht of het kweken van de oesters in andere wateren kan, zoals de Westerschelde. En gezonde oesters die op andere plekken zijn gekweekt, worden in de 'zieke' kweeklocaties gegooid.

'Het houdt een keer op'

De plannen zijn volgens oesterkweker Aard Cornelisse een stap in de goede richting. Maar hij is bang dat het niet genoeg is. "Het plan moet eerst zichzelf bewijzen. Ik kan niet zeggen dat de sector met dit plan gered is. Ik draai nu al een paar jaar verlies en het houdt een keer op."

Ook vreest Cornelisse dat de kwekers voor de nieuwe kweekmethodes nieuwe vergunningen moeten aanvragen. "In dat geval moet bij alles eerst onderzocht worden of het geen schadelijke gevolgen kan hebben voor de natuur. En dat is een groot struikelblok", zegt hij.

Financiële problemen

In Zeeland zitten dertig oesterkwekers. Meer dan de helft zit in de financiële problemen door de oestersterfte, zegt de provincie. "Behoud van de oestersector is vanuit het perspectief van werkgelegenheid en het imago van groot belang voor Zeeland", schreef de provincie onlangs in een persbericht.

De oesterkweek is een belangrijk onderdeel van de Zeeuwse schelpdiersector. "Mosselen en oesters vormen onze bekendste exportproducten."

Bijna allemaal dood

De berichten over grootschalige oestersterfte kwamen vorig jaar zomer al naar buiten. Omroep Zeeland berichtte toen dat het merendeel van de jonge oesters in de Oosterschelde dood is. De Nederlandse Oestervereniging luidde daarover de noodklok. Inmiddels is op sommige plekken 90 procent van de weekdieren dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl