Lege rekken in een verlaten V&D in Utrecht
NOS Nieuws

Niemand wilde de V&D-warenhuizen hebben

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

Ruim een maand geleden viel het doek voor Nederlands grootste warenhuis, V&D. Vandaag publiceerden de curatoren het eerste zogeheten faillissementsverslag. Het geeft inzicht in de teloorgang van V&D en laat zien wie wat gedaan heeft om tot een doorstart te komen.

Voor de overname van de V&D-warenhuizen bleek nauwelijks belangstelling te bestaan. Er werden geen serieuze biedingen gedaan. Cool Investments van Roland Kahn meldde zich enkele dagen na het uitstel van betaling. Met hem kwam het wel tot onderhandelingen, maar hij kreeg de zaak niet rond met verhuurders en financiers. Zijn plannen bleken te hoog gegrepen.

Waarom is V&D failliet gegaan?

De curatoren geven de visie weer van de raad van bestuur op de ondergang. Om te beginnen was er sprake van een "algehele malaise in de retail" waar heel veel winkels onder te lijden hadden. Daarnaast speelde de verouderde winkelformule het warenhuisconcern parten. Om die reden had het nieuwe management plannen voor een nieuwe strategie ontwikkeld, zoals "een nieuwe signatuur, een ander modebeeld en een presentatie met beleving".

Maar voordat de nieuwe strategie kon worden uitgevoerd, struikelde V&D over een drietal incidenten. Er waren tegenslagen met de software van de webshop (kosten: 11 miljoen euro), een 'indian summer' met veel te warm najaarsweer waardoor de winterkleding in de rekken bleef hangen (kosten: 17 miljoen euro), en het faillissement van elektronicaketen Dixons met shops in de V&D's (kosten: 6 miljoen).

Eigenaar Sun Capital wilde de oplopende tekorten niet bijpassen waardoor er een financieringsgat ontstond van meer dan 40 miljoen euro. V&D kon niet langer aan de financiële verplichtingen voldoen. Er werd uitstel van betaling aangevraagd en een week later volgde het faillissement.

Waren er veel partijen die V&D wilden kopen?

Nee. Kopers die zich na uitstel van betaling meldden waren vooral geïnteresseerd in La Place. Maar liefst zeven partijen deden een bod op de restaurantketen, maar een bieding op de warenhuizen van V&D bleef uit.

De curatoren kozen voor Jumbo als nieuwe eigenaar van La Place. Jumbo deed het hoogste bod en kon werknemers het beste perspectief bieden. Daarbij nam Jumbo een potentiële koper voor de warenhuizen mee, het Britse OpCapita. Die samenwerking kwam niet van de grond omdat de Britten zich terugtrokken na inzage in de cijfers en de plannen van het management.

Met de partijen die nog enigszins interesse hadden in de warenhuizen werd verder gesproken. Makkelijk bleek dat niet. Een nieuwe eigenaar moest minstens 250 miljoen euro inbrengen, nodig voor onder meer de verbouwingen, het betalen van leveranciers en schoonmaakkosten. En dat bedrag zou snel oplopen omdat V&D niet op korte termijn winstgevend zou zijn. Al snel haakten alle geïnteresseerde partijen af, behalve Roland Kahn.

Waarom is een doorstart met Kahn dan niet gelukt?

De precieze reden wordt niet genoemd, maar duidelijk wordt dat een doorstart door Roland Kahn alleen te hoog gegrepen was. "Zowel op het vlak van de verhuurders, als op dat van de financiering moesten nog de nodige stappen worden gezet", staat in het faillissementsverslag.

Roland Kahn voor een van zijn winkels

Op zondagavond 14 februari werd de conclusie getrokken dat Kahn, huisbank ING en verhuurders niet tot overeenstemming zouden komen. In een ultieme poging werd nog 72 uur doorgepraat, maar ook die extra tijd bracht geen soelaas.

Hoeveel schulden heeft V&D nog uitstaan?

De schuldeisers claimen opgeteld voor bijna 93 miljoen euro. Dat kan nog miljoenen meer worden, want niet alle schuldeisers hebben een rekening ingediend of hebben de rekening niet op de juiste manier ingeleverd. Zo heeft het UWV nog geen rekening ingediend.

Een van de schuldeisers is de Belastingdienst. Die wil 24,8 miljoen euro hebben van V&D en La Place aan loonbelasting, omzetbelasting en rente. Bij faillissementen staat de fiscus altijd vooraan.

Daarnaast zijn er allerlei andere schuldeisers zoals verhuurders en leveranciers van goederen en diensten zoals water, gas en licht, leaseauto's. Zij hebben voor opgeteld 68,2 miljoen euro aan onbetaalde facturen ingediend.

De curatoren zeggen dat niet duidelijk is wanneer en op welke wijze het faillissement afgewikkeld zal worden, gezien de omvang en de complexiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl