NOS Nieuws

'Vijfde Beatle' George Martin overleden

Hij werd ook wel de vijfde Beatle genoemd

Beatles-producent George Martin is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij stierf gisteren thuis in zijn slaap. Martin produceerde bijna alle hits van The Beatles en arrangeerde ook veel van hun werk. Vanwege zijn intensieve relatie met de band werd hij ook wel "de vijfde Beatle" genoemd. Premier Cameron eerde hem vanochtend als "een reus in de muziek".

Martin had zelf een klassieke muziekopleiding, hij speelde hobo en piano. Vanaf 1950 werkte hij voor platenmaatschappij EMI, waar hij The Beatles in 1962 aan hun eerste platencontract hielp, nadat ze voor hem hadden opgetreden in de Abbey Road-studio's.

Het was het begin van een langdurige en intensieve relatie. George Martin produceerde bijna alle hits en albums van The Beatles. Dankzij zijn klassieke opleiding bracht hij hun muziek op een hoger niveau, met fijnzinnige en soms overdadige arrangementen, zoals bij Yesterday, waarvoor Martin een strijkkwartet inzette, Penny Lane, waaraan hij trompetmuziek toevoegde, en I am the Walrus, dat hij aankleedde met koperinstrumenten, violen, cello's en vocale steun van een klassiek ensemble.

George Martin (r) overlegt met Paul McCartney tijdens een opnamesessie in 1982 in Londen

Na het uiteenvallen van The Beatles bleef hij met Paul McCartney werken. Hij componeerde onder meer de muziek van de James Bondfilm Live and let die, waarvan McCartney de titelsong speelde.

Paul McCartney zegt in een reactie dat hij erg verdrietig is. "Ik heb zoveel mooie herinneringen aan deze geweldige man. Hij was als een tweede vader voor mij."

Elton John, Celine Dion en de Dire Straits

Ook werkte Martin met artiesten als Jeff Beck, Elton John en Celine Dion en met bands als Gerry and the Pacemakers en de Dire Straits. In 1996 werd hij uit respect voor zijn bijdrage aan de Britse muziek geridderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl