George Martin in 2002 AFP

"De man is een absolute grootheid. Als één persoon de titel 'Vijfde Beatle' verdient, dan is dat George Martin, met gouden letters", zegt Azing Moltmaker, directeur van het Beatlesmuseum en dé Beatleskenner van Nederland in het NOS-Radio 1 Journaal.

Strawberry Fields was George Martins favoriete Beatles-nummer. Hij was zelf ook betrokken bij het arrangement van "het eerste psychedelische nummer" van de Beatles.

Andere toonhoogte

"Het nummer bestaat eigenlijk uit twee gedeeltes met elk een andere toonhoogte", vertelt Moltmaker. "Lennon vond het begin van het ene nummer heel erg mooi en het einde van het andere. Dus zei hij tegen George Martin dat hij die twee stukken aan elkaar geplakt wilde hebben."

"Ja maar dat kan helemaal niet, want ze hebben een verschillende toonhoogte", zou Martin toen gezegd hebben. "Dat los jij wel op", zou Lennon hebben geantwoord. En Martin wist het met versnellen en vertragen inderdaad te fixen, vertelt Moltmaker. 

"Wel maakte hij daarna de fout door van Strawberry Fields en Penny Lane een dubbele A-kant te maken voor de Engelse hitlijst, waardoor de nummers elkaars concurrent werden. Daardoor heeft Strawberry Fields nooit op nummer 1 gestaan."

Lennon en Martin begrepen elkaar volgens Moltmaker heel erg goed. "Lennon zei gewoon tegen Martin: ik heb hier een nummer en het moet oranje klinken. En dan begreep Martin precies wat hij bedoelde."

Ik heb hier een nummer en dat moet oranje klinken.

Azing Moltmaker over George Martin

Het was zo saai dat ik daar in slaap ben gevallen.

Azing Moltmaker

Volgens Moltmaker is het heel goed mogelijk dat de Beatles er zonder Martin nooit waren geweest. "Of het was gewoon een Rock-'n-Roll-bandje geworden als zoveel andere. George Martin was degene die op een bepaald moment door had dat het een apart geluid was."

"Hij kwam ook op het idee om er niet John Lennon and The Beatles van te maken, zoals je vroeger ook Cliff Richard and The Shadows had en Bill Haley and The Comets. Hij zei dat elk bandlid zo bijzonder was dat je ze als een groep moest zien. En zo werden The Beatles als band gelanceerd."

Moltmaker heeft 'de Vijfde Beatle' een keer de hand mogen schudden bij een concert van McCartney in Londen. "Die voerde een klassiek stuk op in The Royal Albert Hall. Het was zo saai dat ik daar in slaap ben gevallen. Maar na afloop heb ik daar wel George Martin de hand geschud." 

STER reclame