NOS Nieuws

'Vond het wel fijn, tot ik over mijn nek ging'

Vrienden waren wel eens dronken geweest en nu was hij benieuwd hoe dat zou zijn. "We gingen wat drinken en dat is fout gegaan", zegt een jongen die na comazuipen in het ziekenhuis belandde.

Hij was bij een vriend die alleen thuis was toen het idee opkwam om aan de drank te gaan. "Om dronken te worden", zegt hij in Nieuws en Co op Radio 1. Zijn stem is vervormd omdat hij onherkenbaar wil blijven.

Binnen een uur dronk de toen 14-jarige een fles wodka leeg en "nog wat likeur van 20 procent".

Eerst was er nog even niets aan de hand, zegt hij twee jaar later. Maar al na een kwartier was hij stomdronken en moest hij overgeven. "Vanaf dat moment wist ik niets meer."

Hij schat dat hij twee uur in coma is geweest. Echt geschrokken zegt hij niet te zijn. "Ik vond het wel fijn, tot ik over mijn nek ging."

We zijn niet boos geworden, maar hebben hem wel een enorme sukkel genoemd.

Moeder Cora.

Zijn moeder Cora schrok wel. "We zijn niet boos geworden, maar hebben hem wel een enorme sukkel genoemd. En we zijn het gesprek met hem aangegaan."

De jongen drinkt nog steeds, zegt hij lachend. En soms is hij "aardig dronken", afgelopen zaterdag nog. "We zijn wat ouder, we kunnen nu meer alcohol verdragen."

Zijn ouders laten hem geregeld blazen als hij na een stapavondje thuiskomt. "Dat boeit me niet en het is niet zo dat ik me ga inhouden omdat ik een blaastest moet doen. Trouwens, als ik stomdronken thuiskom heb je geen test nodig, dat zie je zo ook wel."

Cora probeert haar zoon zo goed mogelijk te begeleiden in het alcoholgebruik. "Maar je kunt niet zoveel doen. Het heeft ook met de maatschappij te maken en met de vrienden met wie hij omgaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl