NOS Nieuws

Fors meer jonge comazuipers, die nu stiekem drinken

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

Vorig jaar belandden 931 minderjarige jongeren door riskant drinkgedrag in het ziekenhuis. Dat is een stijging van 19 procent ten opzichte van 2014.

Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de alcoholpoli's. Kinderarts Nico van der Lely houdt sinds 2007 bij hoeveel jongeren bij de eerste hulp binnenkomen door overmatig alcoholgebruik.

Het aantal jongeren dat na opname een ernstige alcoholvergiftiging bleek te hebben, is zelfs met 27 procent gestegen ten opzichte van 2014. Bijna net zoveel jongens als meisjes belandden in het ziekenhuis. Gemiddeld waren de jongeren drie uur buiten bewustzijn. Ze hadden ten minste zes tot tien glazen alcohol gedronken, vaak sterke drank.

Wat opvalt, is dat ouders sinds de eerste telling wel strenger zijn geworden bij drankgebruik. In 2011 had een kwart van de kinderen gedronken zonder toestemming van hun ouders; vorig jaar had meer dan de helft van de ouders het drinken verboden. "Het stevig drinken gaat gewoon door, maar nu wel stiekemer", zegt Van der Lely.

In 2014 ging de leeftijd waarop alcohol gekocht kan worden omhoog naar 18. De overheid zette stevig in op het voorkomen van drankgebruik door minderjarigen. Dat beleid is niet terug te zien in de cijfers; er is geen afname van het aantal problematisch drinkers. "Alcohol is nog overal beschikbaar", zegt Van der Lely.

Via vrienden

De meeste van zijn patiëntjes kregen de drank van vrienden. "Zolang het in de supermarkt tegen stuntprijzen ligt, de industrie vrij baan krijgt voor reclame en het in de beeldvorming sexy blijft, verandert er weinig", stelt de arts.

Vooral de handhaving van de regels door gemeenten hapert, zegt ook de organisatie voor alcoholpreventie STAP. "Gemeenten rommelen maar wat aan, handhaving heeft geen prioriteit", zegt een woordvoerder. "Sterker nog: er is steeds makkelijker aan te komen door blurring, dus dat alcohol bijvoorbeeld ook in andere winkels dan supermarkten of drankwinkels te krijgen is."

Drama's

Van der Lely denkt dat de dramatische gevolgen van overmatig alcoholgebruik nog steeds worden onderschat. "Ik krijg kinderen binnen die seksueel misbruikt zijn omdat ze te dronken waren om te weten wat er gebeurde. En dan bereiken veel ernstige gevallen mij niet eens. Laatst was er ook nog een meisje van 14 thuis gestikt in haar eigen braaksel. In veel ongelukken met jongeren speelt alcohol een rol. Wanneer dringt door dat te veel drinken echt niet zo onschuldig is?"

Zijn pleidooi krijgt inmiddels ook gehoor in België. Daar opent binnenkort een alcoholpoli.

'Hoeveel kun je er op ongeveer?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl