Premier Rutte en zijn Turkse collega Davutoglu
NOS Nieuws

'Visumvrij reizen en EU-toetreding Turkije nog ver weg'

De partijleiders in de Tweede Kamer zien niet gebeuren dat Turkije snel aan alle voorwaarden voor toetreding tot de EU en het visumvrij reizen van Turkse staatsburgers in Europa zal voldoen. "De regering-Erdogan heeft de laatste tijd alleen maar stappen achteruit gezet", vat GroenLinks-leider Klaver de meningen samen.

ChristenUnie-leider Segers vindt dat Turkije onder geen enkele voorwaarde lid van de EU mag worden. Hij noemt het cynische politiek, dat de Turkse regering dit nu als voorwaarde stelt in de onderhandelingen over Syrische vluchtelingen. "Dit is chantage", zegt hij.

Dat is CDA-leider Buma met hem eens. Hij vindt ook dat Turkije wordt beloond voor het niet nakomen van eerdere afspraken. "Ja, hier heeft Mark Rutte Europa gewoon in de uitverkoop gedaan. Turkije bepaalt de voorwaarden en Europa levert."

'EU-toetreding Turkije en visumvrij reizen nog ver weg'

D66 is niet ten principale tegen toetreding van Turkije, maar wat partijleider Pechtold betreft is dat voor deze regering nog ver weg. "Versneld toetreden is wat mij betreft absoluut niet aan de orde", zegt Pechtold. Als voorbeeld noemt hij het onder toezicht stellen van een kritische krant door de overheid.

"Visumvrij reizen zie ik echt niet zitten", zegt SP-leider Roemer. Hij verwacht niet dat Turkije snel aan de eisen voor bijvoorbeeld moeilijk vervalsbare reisdocumenten kan voldoen. "En toetreding tot de Europese Unie is wat mij betreft nog steeds ontzettend ver weg."

PVV-leider Wilders ziet Turkije nooit lid worden van de EU. "Ik heb ooit de VVD verlaten vanwege de plannen voor een Turks lidmaatschap. Turkije kan met Duitsland het grootste land in deze regio worden. Er kunnen miljoenen mensen deze kant op komen."

Daarnaast denkt hij dat de deal niet werkt omdat de vluchtelingen en andere migranten een nieuwe route zullen kiezen. "Ik geloof dat de Italiaanse minister-president gisteren al met lichte diarree aan tafel zat", zegt Wilders.

Samsom en Zijlstra: deal Turkije verdedigbaar, praktijk nog ver weg

Regeringspartijen VVD en PvdA stellen daarentegen dat met Turkije een deal wordt gesloten over toetreding en visumvrij reizen, omdat het de enige manier is om de vluchtelingenstroom te beheersen. Maar ook zij denken dat er in de praktijk niet snel wat verandert.

PvdA-leider Samsom: "Turkije is erg optimistisch over de visumliberalisatie, maar we zullen het zien. Turkije moet zich nog steeds aan de bestaande voorwaarden houden die daarvoor gelden."

Ook VVD-fractievoorzitter Zijlstra wijst op die oude voorwaarden. "Het visumvrij reizen hebben wij als Tweede Kamer in 2011 al unaniem goedgekeurd. Zoveel verandert daar niet aan", zegt Zijlstra. "Hetzelfde geldt voor toetreding tot de EU. Prima om die gesprekken weer te beginnen, maar Turkije is verder van toetreding dan ooit."

Politiek verslaggever Xander van der Wulp over verwachting Turkijedeal

Politiek verslaggever Xander van der Wulp: "De oppositie ziet de deal met Turkije niet zitten. VVD en PvdA hebben er geen vertrouwen in dat Turkije snel aan de eisen voor EU-toetreding en visumvrij reizen kan voldoen. Waarom denken zij dat Turkije zich dan wel aan de afspraken over vluchtelingen kan houden? Volgende week, als de afspraken met de Turkse regering op papier worden gezet, moet dat duidelijk worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl