Vluchtelingen in Idomeni in Griekenland voor hun tenten na een storm vannacht.
NOS Nieuws

Baltische staten bouwen hekken tegen vluchtelingen

Estland, Letland en Litouwen verscherpen de grenscontroles en plaatsen hekken langs hun grenzen met Rusland en Wit-Rusland. De Baltische staten vrezen een toestroom van duizenden vluchtelingen, omdat het voor de migranten steeds moeilijker wordt om via de Balkan-route naar Noordwest-Europa te reizen.

Onder meer Macedonië en Bulgarije hebben hekken langs de grens geplaatst. Vele duizenden vluchtelingen zijn daardoor gestrand. De Baltische staten vrezen dat de vluchtelingen nu via de zogenoemde Arctische route hun weg vervolgen.

Spion

Ook de gespannen situatie in de Baltische regio naar aanleiding van de Russische betrokkenheid bij de onrust in Oekraïne en de annexatie van de Krim speelt een rol. Afgelopen zomer kondigden bijvoorbeeld de Esten al aan een hek te gaan bouwen langs de grens met Rusland, naar aanleiding van een diplomatieke rel over een 'spion'.

Letland en Estland zijn nu bezig om hun grens met Rusland af te sluiten en surveillance-apparatuur te plaatsen. Honderden Litouwse agenten, douaniers en militairen houden een oefening om te leren hoe om te gaan met een crisis bij de grens.

Scandinavië

De drie landen zijn extra alert nadat Noorwegen en Finland vorig jaar opeens te maken kregen met zo'n 6000 vluchtelingen. Die waren via Rusland naar Scandinavië gereisd. "Tot vorig jaar had Noorwegen noch Finland problemen met vluchtelingen bij zijn grens", zegt het hoofd van de Litouwse grenspolitie Renatas Pozela tegen persbureau Reuters. "Maar plotseling nam het aantal vluchtelingen uit het niets exponentieel toe. Alsof iemand met een toverstokje had gezwaaid."

De Amerikaanse NAVO-bevelhebber, generaal Breedlove, zei vorige week dat Rusland de vluchtelingenstroom als wapen inzet, om Europa op die manier te destabiliseren. Finland had in januari nog flinke kritiek op Moskou omdat de Russen de vluchtelingen toestonden om via hun grondgebied naar Finland te reizen. Bij de grote grensovergang in Salla kwamen toen zo'n 20 vluchtelingen per dag aan. Deze maand komen er geen vluchtelingen meer via Rusland naar Finland, stelt de Finse grenspolitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl