Eston Kohver (r) met de Estse president Ilves in 2010
NOS Nieuws

Oproep aan Rusland om Estse 'spion' vrij te laten

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Scandinavische en Baltische landen roepen Rusland op om Eston Kohver vrij te laten, de Est die in Rusland is veroordeeld voor spionage. Volgens Estland zijn de beschuldigingen vals. De man, een veiligheidsagent, werd in september vorig jaar gearresteerd omdat hij zou hebben geprobeerd wapens en opnameapparatuur over de Russische grens te smokkelen.

Volgens Estland is de man ontvoerd uit zijn land en heeft Rusland internationale rechtsverdragen geschonden. Kohver kreeg in Rusland vorige maand een gevangenisstraf van 15 jaar.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden hebben Rusland in een gezamenlijke verklaring opgeroepen hem vrij te laten.

Inmenging

Ook roepen ze Moskou op twee Oekraïners vrij te laten die vorige maand gevangengenomen zijn op beschuldiging van het plegen van terroristische aanslagen op de Krim. Verder vragen ze om een eerlijke en wettige behandeling van een Oekraïense piloot die in Rusland gevangen zit en beschuldigd wordt van moord.

De Baltische staten vrezen voor Russische inmenging onder het mom van bescherming van de grote Russische minderheid, net als op de Krim. Volgens de regeringen van de Baltische staten is de propaganda op Russischtalige tv-zenders verontrustend. De acht landen herhaalden dat ze initiatieven voor het opzetten van onafhankelijke media zullen steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl