Eston Kohver (r) schudt handen met de Estse president Toomas Hendrik (l)
NOS Nieuws

Rusland veroordeelt Estse 'spion' tot 15 jaar cel

In Rusland is de Estse veiligheidsagent Eston Kohver veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Hij wordt door Moskou beschuldigd van spionage. Volgens Estland zijn de aantijgingen vals. Het land eist de onmiddellijke vrijlating van de veiligheidsagent.

De arrestatie van Kohver veroorzaakte september vorig jaar een diplomatieke rel tussen beide landen. De agent werd opgepakt omdat hij zou hebben geprobeerd wapens en opnameapparatuur over de Russische grens te smokkelen.

Estland zegt dat de Russen Kohver in de val hebben laten lopen. Hij zou op Ests grondgebied zijn ontvoerd. De premier van Estland, Taavi Roivas, noemt de veroordeling een "ernstige overtreding van het internationaal recht".

Kritiek

Ook EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini heeft kritiek op de uitspraak van de Russische rechter. Volgens haar heeft Kohver nooit een eerlijk proces gehad en kreeg hij nauwelijks rechtsbijstand.

Estse media zeggen dat Rusland de veiligheidsagent wil ruilen tegen Russische spionnen die vastzitten in Estland.

De relatie tussen beide landen is gespannen. Estland vertrouwt zijn grote buurman niet, en dat wantrouwen is versterkt door de annexatie van de Krim, de Russische steun aan de separatisten in Oost-Oekraïne. Bovendien zou Rusland Estland proberen te intimideren door regelmatig militaire oefeningen te houden in de buurt van de Estse grens.

Estland maakte tot 1991 deel uit van de Sovjet-Unie. In Estland bestaat het vermoeden dat Rusland het niet kan hebben dat Estland nu onafhankelijk is en ook nog lid van de NAVO en de EU. Rusland zou Estland weer in de Russische invloedssfeer willen brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl