De afhandeling van de declaraties bij de SVB
NOS NieuwsAangepast

Kamer wil onderzoek naar andere uitvoerder pgb's

Een meerderheid van de Tweede Kamer overweegt het uitkeren van de pgb's weg te halen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Niet alleen oppositiepartijen, maar ook de regeringspartijen VVD en PvdA willen dat staatssecretaris Van Rijn op zoek gaat naar een alternatieve uitvoerder.

Van Rijn heeft zich al diverse malen in de Kamer moeten verantwoorden voor de chaos die ontstond nadat de SVB de uitbetaling van de pgb's had overgenomen. Zorgverleners en cliënten met een pgb kwamen door onder meer de ingewikkelde pgb-regels en de slechte computersystemen in financiële nood. De problemen leidden onder meer tot het vertrek van de topvrouw van de SVB.

Gemeenten

Coalitiepartij VVD vraagt zich nu ook af of het uitbetalen van de zorggelden wel een taak is voor de SVB. "De Sociale Verzekeringsbank heeft zijn best gedaan om de problemen aan te pakken, maar de tijd is nu gekomen om naar een andere weg te gaan kijken", zegt VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. Hij wil dat Van Rijn voor de zomer met een alternatief komt. Potters zelf denkt dat de gemeenten het beste de taak van de SVB kunnen overnemen.

Van Rijns eigen partij, de PvdA, vindt vooral dat hulpverleners netjes en op tijd uitbetaald moeten worden. De staatssecretaris moet op zoek naar de organisatie die dat het beste kan uitvoeren, vindt Kamerlid Van Dijk. Ook voor hem staat niet vast dat dat de SVB is.

Niet op stel en sprong

De belangenorganisatie voor mensen met een pgb, Per Saldo, is terughoudend. Cynthia Vogeler van Per Saldo zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het goed is als er een eenvoudiger systeem komt, maar niet op stel en sprong. "De complexiteit van het pgb-systeem is onderschat. Wat we zeker niet willen is dat budgethouders opnieuw in de problemen komen. De problemen met de uitbetaling zijn nu redelijk onder controle."

De staatssecretaris verdedigde de SVB in september nog als uitvoerder. Behalve de pgb's regelt de SVB ook de uitbetalingen van de AOW en de kinderbijslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl